Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2008

Εμπρός στον δρόμο που... χαράζει ο Γρηγόρης

Νέους δρόμους για την επαναγορά των εταιριών από τους επιχειρηματίες σε τιμές... ευκαιρίας φαίνεται να ανοίγουν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης Γρηγόρης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας και με όσα εμπεριστατωμένα αναφέρονται από συναδέλφους, οι Βλάσης Γεωργάτος, Άρτεμις Γεωργάτου και Ασανία Γεωργάτου προτίθενται να υποβάλουν δημόσια πρόταση για την εξαγορά της ελεύθερης διασποράς (περίπου 53% στην τιμή του 1,05 ευρώ) της φερώνυμης επιχείρησης σε τιμές... κόστους, όπως παρατηρεί ο φίλος Βασίλης Γεώργας.

Προς υπενθύμιση να αναφέρουμε ότι η εταιρία εισάγεται στο ΧΑΑ με σχετική απόφαση της 1ης/6/2000 και οι βασικοί μέτοχοι αντλούν 8,6 εκατ. ευρώ (η έκδοση αφορούσε σε 734.750), με τον Γενικό Δείκτη τότε στις 4.588 μονάδες. Έπειτα από μια λίγο ως πολύ γνωστή χρηματιστηριακή πορεία, η τιμή της μετοχής υποχωρεί (τη μέρα της σχετικής ανακοίνωσης) στο 0,85 ευρώ για να ξεκινήσει "κλειδωμένη" στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση από το 1,02 ευρώ.

Το υπερτίμημα που πρόσφεραν οι βασικοί μέτοχοι ήταν 13,5% σε σχέση με το κλείσιμο στις 22/12 που ουσιαστικά "καίγεται" στις 23/12. Εάν προχωρήσει η πρόταση, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν ξαναμαζέψει την ελεύθερη διασπορά με κόστος περίπου 11,5 - 11,7 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα τιμή της πρότασης αφορά στο 1/10 της εισαγωγής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε  α π ό λ υ τ α  αριθμητικά μεγέθη.

Όμως, στην αγορά προεξοφλούνται και άλλες κινήσεις με πιθανότερη της Lafarge στον Ηρακλή, καθώς οι Γάλλοι ελέγχουν περίπου το 91% του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειωτέον ότι η συνολική αποτίμηση του Ηρακλή δεν ξεπερνά τα 480 εκατ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο του 2007 η Εθνική είχε πετύχει να πουλήσει το 28,5% της συμμετοχής της στα 17,4 ευρώ (συνολικό τίμημα 321 εκατ. ευρώ τότε). Τελευταία οι Γάλλοι μαζεύουν από τα 5,8 - 6 ευρώ ανά μετοχή.

Στο στόχαστρο της Delhaize βρίσκεται ανάλογο ενδεχόμενο για την ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς η αποτίμηση της εισηγμένης έχει υποχωρήσει στα 339 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 44% χαμηλότερα από τα υψηλά των 47 ευρώ (σε τιμές όπου είχαν ρευστοποιήσει θέσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας). Η Delhaize ελέγχει επισήμως το 63,01%, ενώ κλειδί θεωρείται η συμμετοχή του αείμνηστου Γεράσιμου Βασιλόπουλου, που υπολογίζεται συνολικά κοντά στο 8%.

Κοντά φαίνεται να βρίσκεται και ο όμιλος Alpha Bank, που ελέγχει το 96,9% της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Η αποτίμηση της θυγατρικής διαμορφώνεται στα 212 εκατ. ευρώ. Σε "πειρασμό" θα μπορούσαν να βρεθούν και οι Γάλλοι της Credit Agricole (με άμεση συμμετοχή 72,5%), όταν μάλιστα η αποτίμηση της τράπεζας έχει συρρικνωθεί στα 704 εκατ. ευρώ! Από την αρχή του έτους η μετοχή υποχωρεί κατά 73% από τα 20,02 ευρώ.

Σε αυτή τη συγκυρία και με πιθανή τη διαμόρφωση τάσης... εξόδου, ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) θέτει το ζήτημα της επανεξέτασης του γενικότερου πλαισίου εισαγωγών στο Χ.Α. Και προφανώς των ευκαιριών άντλησης φθηνότερων (από τη διατραπεζική) κεφαλαίων.

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v