Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2008

Η γυναίκα του Καίσαρα και οι πληβείοι

Σε χαλεπούς καιρούς θα πρέπει να θεωρείται… ευτύχημα η ευχέρεια ορισμένων στελεχών να απολαμβάνουν μετοχικά προνόμια, πόσο μάλλον όταν η μετοχή της εταιρίας μετρά απώλειες 56,9% από την αρχή του χρόνου και περίπου 72% από τα "υψηλά" στις αρχές του 2007.

Ο λόγος για την παραδοσιακή ελληνική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, όπου 59 στελέχη έχουν δυνατότητα αγοράς μέχρι 41.140 μετοχών (από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης) στην προνομιακή τιμή των τεσσάρων (4) ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας (13,48 ευρώ), όποιο στέλεχος ασκήσει το σχετικό δικαίωμα και αποκτήσει τις μετοχές για να τις πουλήσει σε τρέχοντα επίπεδα θα "γράφει" θεωρητικά καθαρή απόδοση 9,48 ευρώ.

Μα θα πει κάποιος, και εν μέρει δικαιολογημένα, πως η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αλλά και η γενικότερη πάγια πολιτική των ανθρώπων του ομίλου δεν δικαιολογούν ξεχωριστή αναφορά για 390 χιλιάρικα (όση είναι η θεωρητική καθαρή αξία των stock options).

Πράγματι, αλλά η δύσκολη συγκυρία και η γενικότερη εκτίμηση για τα δυσκολότερα που έπονται θα πρέπει να μας καθιστούν ΟΛΟΥΣ πιο προσεκτικούς.

Προφανώς δικαίωμα άσκησης σε χιλιάδες stock options είχε, όταν το επέτρεπε η ευφορία των αγορών, το σύνολο των τραπεζικών μεγαλοστελεχών.

Αλλά και αρκετοί μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι εισηγμένων, όπως για παράδειγμα στις αρχές του χρόνου παράγοντες της Coca Cola 3E, στη συνέχεια βασικοί μέτοχοι της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι επιχειρηματίες της AutoHellas και όσοι των οποίων ανάλογες κινήσεις μας διαφεύγουν αυτή την ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v