Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2009

Φρέσκα σκανδιναβικά κεφάλαια για ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Φρέσκα κεφάλαια φαίνεται πως προσέλκυσε για τη μετοχή της ΓΕΚ-Τέρνα η παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς σε μία σχετικά… παρθένα περιοχή όπως είναι οι σκανδιναβικές αγορές.

Ο κύκλος παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (5 - 6/5) στην Κοπεγχάγη και στη Στοκχόλμη και αφορούσε στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εισηγμένης με επικέντρωση στο ενεργειακό κομμάτι.

Η τριμελής ομάδα (ο κ. Τέλης Σπηλιώτης από τον όμιλο, η κ. Μαρία Νικολακάκη και ο κ. Στέργιος Σουγιουτζόγλου από την ΚΑΠΠΑ ΑΧΕΠΕΥ) είδε οκτώ διαχειριστές αμοιβαίων, ορισμένοι εξ αυτών ειδικευμένοι σε θέματα ενέργειας, που φαίνεται πως αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις από το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου.

Με τη μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ να έχει αντιδράσει περίπου 28% από την αρχή του έτους και την αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 420 εκατ. ευρώ, όταν 200 εκατ. ευρώ είναι τα ακίνητά της και 250 εκατ. ευρώ η τρέχουσα συμμετοχή της στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν η εισηγμένη αποτιμάται φθηνότερα ή ακριβότερα από την πραγματική αξία της.

Για κάποιον που τοποθετείται μακροπρόθεσμα και συνεκτιμά τα διορθωτικά γυρίσματα των αγορών μπορεί να έχουν αντασφαλιστική αξία και άλλες παράμετροι. Όπως λόγου χάρη η αξία που προκύπτει από την αποτίμηση που επιτεύχτηκε μετά τη συμφωνία με την GdF-Suez και υπολογίζεται στο ήμισυ των 480 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο όμιλος παραμένει δυνατός στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης.

Βέβαια κάποιος μπορεί να αντιτείνει πως ο όμιλος έχει σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων 558 εκατ. ευρώ (όπως αναφέρονται στον ισολογισμό της 31ης/12), όμως τα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονταν την ίδια περίοδο σε 541 εκατ. ευρώ. Πρακτικά προκύπτει σύνολο κ α θ α ρ ο ύ χρέους του ομίλου το οποίο είναι 18 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 689 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του ενεργητικού υπερβαίνει το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ παρήγαγε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 148 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, ο μακροπρόθεσμος επενδυτής γνωρίζει ότι η τρέχουσα αξία των 5 ευρώ ανά μετοχή δεν αντικατοπτρίζει την αξία στα βιβλία της εταιρίας (η λογιστική αξία εκτιμάται στα 6,5 ευρώ). Στη χρηματιστηριακή αξία ενδεχομένως να προστεθεί συν τω χρόνω το όποιο θετικό αποτέλεσμα από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v