Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2009

Η αναγκαία ψευδαίσθηση της ανάκαμψης των αγορών

H κίνηση των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank) εξακολουθεί να εντυπωσιάζει.

Με κόντρα κίνηση, που πατά πάνω στον... σχηματισμό ανοδικών χασμάτων "καίει" μέχρι τώρα τα… δάχτυλα όσων έχουν ανοίξει θέσεις πώλησης, και όσο ενισχύεται τόσο αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητάς της. Κρατά όμως εκτός παιδιάς την πλειονότητα των ενεργών παικτών με προφανές κέρδος τη διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων με το σχετικά χαμηλότερο κόστος διανομής.

Βέβαια, οι πρώτες εκτιμήσεις περί... εξόδου από τον πτωτικό κύκλο και για τα πρώτα βήματα σε μια... ανοδική περίοδο των αγορών κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στο Χ.Α. η αντίδραση εξακολουθεί να στηρίζεται στην πορεία του τραπεζικού κλάδου, όπου παίζονται... ρέστα. Μέσω των διαγραμμάτων έχουμε καλύτερη εικόνα της τάσης, όπως αποτυπώνεται σχετικά.

Το σημείο που απαιτεί ιδιαίτερη εστίαση είναι ότι ΟΛΕΣ δημιούργησαν στην περιοχή αυτή ένα πολύ σημαντικό ανοδικό χάσμα. Η παραμονή τους πάνω από το χάσμα αυτό στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ώθησή τους.

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μία περίοδο όπου η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποιεί πως στη διάθεσή του δεν έχει περισσότερα από 130 δισ. δολάρια (από το περίφημο πρόγραμμα TARP) τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον ζημίες ύψους 1 τρισ. δολαρίων (!) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια περίοδο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου παραπέμπουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 6%, περίπου όσο προβλέπει και η γερμανική κυβέρνηση (αντί του 2,25% που έκανε λόγο), ενώ οι Άγγλοι μιλούν για τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων τριάντα ετών.

Επιπλέον, ένας αξιόπιστος δείκτης της αμερικανικής οικονομίας, που υπολογίζει την ανεργία, βλέπουμε να βρίσκεται στα ύψη. Και όμως οι αγορές ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και ΠΡΕΠΕΙ να δώσουν την ψευδαίσθηση της βελτίωσης. Και προπάντων υπεραξίες υπερπολύτιμες στο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v