Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2009

Οι... τακτικές της Morgan Stanley

Θα ασχοληθούμε και αυτή τη φορά με τους καλούς μας φίλους, τους κάθε λογής ξένους και…ξένους, καθότι το παιχνίδι συνεχίζεται.

Ο λόγος αφορά συγκεκριμένα στην τακτική που ακολουθεί ένας αξιολογότατος οίκος, όπως είναι η Morgan Stanley, με λίγο έως πολύ γνωστή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά.

Στην τελευταία αξιολόγησή τους οι αρμόδιοι για τους δείκτες της Morgan Stanley ενέταξαν στον σχετικό δείκτη Morgan Stanley Small Index μεταξύ άλλων και τη μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Θεωρούμε όμως πως ο οίκος παρακάμπτει ένα από τα βασικά κριτήρια για την προτίμηση μιας μετοχής που με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς είναι και η εμπορευσιμότητα.

Εξαιρετικός ο ΟΛΘ και δραστήρια η διοίκηση του οργανισμού. Η ένστασή μας δεν αφορά στην εισηγμένη, αλλά στα κριτήρια επιλογής των ξένων. Κι αυτό γιατί οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές της μετοχής μετά βίας ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες τεμάχια, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως στη συνεδρίαση της 25ης/2 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 512(!) τεμάχια, στις 26/2 άλλα 645(!) και λιγότερα από χίλια στις 16 Μαρτίου.

Η μετοχή στο τρίμηνο έχει αντιδράσει από τα 9,86 ευρώ, κερδίζοντας σχεδόν 27% σε διάστημα 30 ημερών, ενώ καλά τα πηγαίνει και στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σαν να λέμε πως από απόδοση "σκίζει", αλλά από τζίρο… άστα.

Έρχεται όμως τώρα η Morgan Stanley να εντάξει τη μετοχή στον σχετικό δείκτη (λεπτομέρειες στο θέμα MSCI και όλες οι αλλαγές στους δείκτες της 14ης/5) δίνοντας λαβή σε παραδόπιστους να σχετίσουν αυτή την ενέργεια με φήμες περί συμμετοχής στο Μ.Κ. του ΟΛΘ ισχυρού παίκτη. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επί της ουσίας η Morgan φέρεται να διαδραματίζει ρόλο ειδικού διαπραγματευτή της εισηγμένης ή μας φαίνεται;

Από την ίδια ανακοίνωση της Morgan βλέπουμε πως από τον δείκτη Small Cap Index αποσύρεται η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος, ενέργεια και αυτή εντελώς συμπτωματική και τυχαία φανταζόμαστε.

Και μιλώντας για τον ξένο οίκο διαπιστώνουμε τη μείωση της συμμετοχής του στο Μ.Κ. της Proton Bank με συνεχείς πωλήσεις στη διάρκεια της ακραίας αντίδρασης της μετοχής. Όχι πως πρόκειται για κάτι μεμπτό, αλλά το συμπεριλαμβάνουμε στην αναφορά μας για τα παιδιά της Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v