Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2009

Η ΑΤΕ, το ΤΤ και οι οικονομίες κλίμακας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο νέος διοικητής της ΑΤΕ, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", όταν ρωτήθηκε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε (το προφανές) πως το θέμα αυτό αφορά στην κυβέρνηση και στους μετόχους (σ.σ.: το Δημόσιο ελέγχει ΤΟ 77,3% του μετοχικού κεφαλαίου), προσθέτοντας ότι "γενικότερα άποψή του είναι πως όσο μεγαλύτερα σχήματα δημιουργούνται τόσο μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας επιτυγχάνονται".

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο νέος επικεφαλής της ΑΤΕ έδωσε το στίγμα των στόχων της νέας διοίκησης, σημειώνοντας πως σταδιακά η τράπεζα θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της "πράσινης οικονομίας", και ανέφερε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια νέα μονάδα στην τράπεζα που θα ασχολείται με την "πράσινη οικονομία" και τα "πράσινα προϊόντα".

"Πέραν των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σκοπεύουμε να συμβάλουμε χρηματοδοτικά και σε δραστηριότητες όπως η βιολογική γεωργία, ο αγροτοτουρισμός και ο οικοτουρισμός", υπογράμμισε ο κ. Πανταλάκης.

Τα τελευταία περί πράσινης οικονομίας καλά ακούγονται και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν να δρομολογούνται. Άλλωστε, τα σενάρια που είχαν φημολογηθεί και είχαν γραφτεί (ακόμη από την προεκλογική περίοδο) έναν τέτοιο ρόλο "προόριζαν" για την Αγροτική. Και άλλον βεβαίως για το Τ.Τ.

Όμως, το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο και για την κυβέρνηση είναι άμεσο, ουσιώδες και φλέγον.

Η τελευταία… επίθεση της Goldman Sachs, η ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων των αγγλοσαξωνικών ΜΜΕ (όλως τυχαίως του άξονα, που επιδιώκει μεθοδικά τη διάλυση της Ε.Ε., την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση κ.λ.π.) φέρεται να στάθηκαν οι αφορμές για να επισπευστεί η προσπάθεια υλοποίησης ενός τραπεζικού σχήματος, που μεταξύ των άλλων (και κυρίως σε αυτό το θέμα) θα λειτουργεί με τη συνδρομή της Εθνικής σαν ανάχωμα στις επόμενες επιθέσεις των ξένων στις αγορές ομολόγων - χρέους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο -που κατά την πληροφόρησή μας- έχει δρομολογηθεί και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο με άλλες διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v