Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2009

Ό,τι μας πουν οι ξένοι...

Στις 26 Νοεμβρίου η Merrill Lynch εκτιμούσε περιθώριο ανόδου 35% - 40% (σε σχέση με την τρέχουσα τιμή) για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε έκθεσή της όπου χαρακτήριζε το… ξεπούλημα της ελληνικής αγοράς αδικαιολόγητο.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε 6,21%, η Εθνική διαμορφωνόταν στα 20 ευρώ και η Eurobank στα 8,3 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος οίκος υποστήριζε πως ακόμα και σε περίπτωση ισχυρότερης ύφεσης στην Ελλάδα, σε σχέση με τις βασικές της προβλέψεις, τα κέρδη των τραπεζών το 2010 θα είναι αντίστοιχα της κερδοφορίας του 2009.

"Αν και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη απόδοση, η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της εν λόγω επενδυτικής επιλογής παραμένει άθικτη", τονίζει η M.L. προσθέτοντας ότι με βάση το χειρότερο σενάριο η Εθνική είναι η πιο αμυντική επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια περίοδο και με το Χ.Α. να… καταβυθίζεται, η Credit Suisse συμπεριελάμβανε την Εθνική και τη Eurobank μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη χρηματοδοτική βάση των ευρωπαϊκών ομίλων.

Αλλά και η Citigroup εξέφραζε την έκπληξή της σχετικά με τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, οι οποίες οδήγησαν στη βουτιά της Σοφοκλέους.

Σε σχόλιό της που δημοσίευσε χθες, 25/11, με τίτλο "Προσοχή: Δεν είναι όλες οι ανησυχίες δικαιολογημένες", η Citi αναφέρει πως οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αδύναμη μακροοικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στη διόρθωση του κλίματος αυτού έχουν ενταθεί από αυτές σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Είχε προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα η UBS, που ενώ γινόταν κερδοσκοπικό πάρτι σε βάρος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων προέτρεπε τους πελάτες της "να αρχίσουν να κλείνουν τις θέσεις πώλησης" που είχαν.

Το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Ωστόσο, είναι άξιον παρατήρησης πως πολύ καιρό είχε να γίνει τόσο "συντονισμένη προσπάθεια στήριξης" σε μία αγορά που… ξεπουλιόταν απροκάλυπτα από ξένους και εγχώριους πωλητές.

Προσπάθεια που σηματοδοτούσε την ανάσχεση ενός πτωτικού κύκλου, ο οποίος ξεκινούσε από τα υψηλά του Μαρτίου (15/10), που έφερνε τη χώρα και την εθνική οικονομία μεταξύ… σφύρας και άκμονος. Να υποθέσουμε πως κυρίως οι ξένοι που πωλούσαν πέριξ των υψηλών στις 15 - 16 Οκτωβρίου θα ήταν οι βασικοί αγοραστές στον… χαμό στις 25 - 26 Νοεμβρίου.

Μία από τα ίδια, λοιπόν;  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v