Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2010

Κλήση από… Deutsche Telekom

Πολύ ψηλά στον κατάλογο αιτημάτων των Γερμανών φαίνεται πως βρίσκεται ο ΟΤΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις και ο… καταιγισμός ειδήσεων, φημών και διαρροών συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το euro2day επανήλθε -για ακόμη μία φορά- στο θέμα (δες σχετικό άρθρο Μάρως Τσαντήλα), ενώ από την Παρασκευή πληθώρα… παρασκηνιακών κινήσεων έρχεται να συντηρήσει πολύ ψηλά το όλο ζήτημα.

Αφενός η επίσκεψη του προέδρου της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν (που προφανώς είχε την απόλυτη συγκατάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου για να έρθει στην Αθήνα), αφετέρου οι συχνές-πυκνές αναφορές της ίδιας της Άγκελα Μέρκελ «δείχνουν» ξεκάθαρα τις προθέσεις του Βερολίνου.

Στις συναντήσεις του προέδρου της D.B. στην Αθήνα τέθηκε και θέμα ΟΤΕ, πιθανότατα σε συνέχεια αυτών που είχε ζητήσει η καγκελάριος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Πληροφορίες, που έκτοτε δεν διαψεύστηκαν επίσημα από καμία πλευρά, ανέφεραν πως οι Γερμανοί ζήτησαν να ξεκαθαρίσει αμέσως η διάθεση όχι του 10% αλλά συνολικά του 20% του Οργανισμού στην Deutsche Telekom.

Για το ίδιο ζήτημα φέρεται να συζήτησε ο Χάρης Παμπούκης με άνθρωπο-κλειδί της γερμανικής πλευράς από το Βερολίνο, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του. Στη συνάντηση τέθηκε κυρίως η… τύχη των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, καθότι έπειτα από δύο 24ωρα η ελληνική πλευρά επισκέφθηκε -εκτός ατζέντας- το Άμπου Ντάμπι.

Επιμένουμε εδώ και καιρό στο θέμα του ΟΤΕ, γιατί κατά την προσωπική εκτίμησή μας εκτυλίσσεται ένα «εθνικό έγκλημα διαρκείας», που ξεκινά από τις μηχανορραφίες του δόκτορα Γ. Αλογοσκούφη και φθάνει βεβαίως μέχρι των ημερών των πράσινων.

Πέραν των πολιτικοκοινωνικών παραμέτρων (χαίνει ακόμη η υπόθεση της Siemens), εμείς επικεντρωνόμαστε στο κατάφωρο, διακριτικό σε βάρος των υπόλοιπων μετόχων, «παιχνίδι» που έχει στηθεί στις πλάτες τους.

Η απαξίωση -και χρηματιστηριακή- ενός Οργανισμού (που βεβαίως έχει και εθνική σημασία) στα επίπεδα των 4,1 δισ. ευρώ! Οι πληροφορίες περί συνεχούς μαζέματος της μετοχής σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές από χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ενεργούν για λογαριασμό της Deutsche Telekom. Οι εκτιμήσεις παραγόντων του Χ.Α. πως για μήνες τώρα διαμορφώνεται «προσφορότερη τιμή για δημόσια πρόταση» αλλά και οι εντονότατες πιέσεις των Γερμανών ενισχύουν αυτήν την εκτίμηση.

Και εκτός όλων των άλλων, όσων εύλογων ερωτημάτων τίθενται και προς τους βένετους και προς τους πράσινους, γεννάται ακόμη ένα που αφορά στη χρηματιστηριακή διαφάνεια των όσων γίνονται σε βάρος του ΟΤΕ, σε βάρος των υπόλοιπων μετόχων, εδώ και μήνες. Άραγε πρωτίστως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στη διοίκηση του Χ.Α., έχουν ασχοληθεί -έστω και τυπικά- με τα όσα φαίνεται (και φέρεται) να διαδραματίζονται σε αυτόν τον Οργανισμό;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v