Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2010

Μήπως... να ξανασκεφτόμασταν το short selling;

Σε περιοριστικά μέτρα κατά του short selling προχωρούν οι Αμερικανοί.

Μεθαύριο η αρμόδια 5μελής διοίκηση της SEC θα επαναφέρει ουσιαστικά αυστηρούς περιορισμούς στο πλαίσιο λειτουργίας των "ανοιχτών πωλήσεων". Θα πρόκειται, όπως σημείωνε το Reuters, για συμβιβαστική λύση μεταξύ εκείνων που επιθυμούν αυστηρότερους όρους και όσων αντιτίθενται σε νέες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Μεταξύ των άλλων, λέγεται πως δεν θα επανενεργοποιηθεί ο κανόνας που απαγόρευε το short selling εάν η τελευταία πώληση μιας μετοχής γίνει σε τιμή χαμηλότερη της προηγούμενης (uptick). Να σημειωθεί πως το μέτρο του uptick εισήχθη στη Wall το 1929 και καταργήθηκε το 2007, ενώ η προσωρινή απαγόρευση του short selling συνέβαλε στον περιορισμό του πανικού τον χειμώνα του 2008-09.

Αυτά τα ενδιαφέροντα γίνονται στην… Εσπερία, γιατί ημείς περί άλλα ασχολούμεθα.

Η ουσία είναι πως τη στιγμή που η χώρα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις οι εποπτικές αρχές αγνοούν -προσώρας- τις προτροπές αρμόδιων φορέων και χρηματιστηριακών παραγόντων. Να θυμηθούμε πως η προσωρινή -βεβαίως- απαγόρευση του short selling είχε υλοποιηθεί και στο Χ.Α., λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers προκειμένου να προστατευτεί -όπως είχε ειπωθεί τότε- η αγορά από την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Τώρα που η χώρα -σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού- έχει γίνει "σάκος του μποξ" για τους κερδοσκόπους, όχι μόνο στα ομόλογα αλλά και στις μετοχές, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να αφήνουν το… πεδίο δράσης ελεύθερο.

Υψηλότατος ο δανεισμός, με σκοπό την πώλησή τους και την αγορά τους στη συνέχεια σε χαμηλότερη τιμή. Κωφεύει προσώρας η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις προτροπές του ΣΜΕΧΑ, που εδώ και μέρες πρώτος έθιξε το θέμα αλλά και σε ανάλογες εκκλήσεις του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ και μεμονωμένων οχλήσεων ανθρώπων και νουνεχών παραγόντων της αγοράς.

Προσωπικά, είμεθα κατά των λογικών απαγόρευσης στη λογική πως (και) οι αγορές θα πρέπει να λειτουργούν ελεύθερες και συχνότατα να αυτορρυθμίζονται. Όμως (και) η αγορά δεν λειτουργεί εδώ και καιρό σε περιβάλλον φυσιολογικών συνθηκών, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και η ουσία είναι πως (και) το χρηματιστήριο θα έπρεπε να έχει αποτελεσματικότερα αντανακλαστικά.

Μια δικαιολογία που ειπώθηκε, πως… τάχα με τον περιορισμό του short selling θα μειωθούν και τα έσοδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των ΕΧΑΕ, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη.

Κάτι άλλες που ανεπίσημα μας μεταβιβάστηκαν θα μείνουν ασχολίαστες καθώς αυτήν την ώρα προέχει η ευρυθμότερη λειτουργία του Χ.Α. και η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των "λοιπών επενδυτών".

Εν πάση περιπτώσει, σε αυτό το… μαγαζί δεν ασχολούνται μόνο οι περίφημοι πλέον ξένοι οίκοι και λίγες δεκάδες μεγαλόσχημοι. Γι' αυτό φρονούμε πως οι εποπτικές αρχές θα έπρεπε να ξανασκεφτούν το λογικό (κατά την εκτίμησή μας) μέτρο-πρόταση του ΣΜΕΧΑ και όλων όσοι εισηγούνται ανάλογες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v