Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2010

Αβελτηρία παντού…

Οι σημερινές αναφορές μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με τα της Σοφοκλέους, τις θεωρούμε όμως ενδεικτικές μιας γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο.

Η πρώτη αφορά στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται διάφοροι παράγοντες αυτής της χώρας. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, εμφανίστηκε στην πολιτική ως καθηγητής πανεπιστημίου της Αυστρίας, όπως έγραφε το βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, και έπειτα από αναφορές συναδέλφων (συγκεκριμένα της Β. Σιούτη), το βιογραφικό αναμορφώθηκε και αυτός εμφανίστηκε ως "βοηθός καθηγητής".

Όμως, σύμφωνα με τη μαχήτρια συνάδελφο Βασιλική Σιούτη ("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 25/4 - στήλη Παρασκήνια), "το πανεπιστήμιό του τον εμφανίζει ως απόφοιτο χωρίς καμία ιδιότητα καθηγητή ή βοηθού καθηγητή. Έχει υπάρξει senior assistant στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά αυτό δεν συνιστά καθηγητική βαθμίδα. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, καθώς δεν διαθέτει διδακτορικό. Και εδώ γεννάται ένα άλλο ερώτημα". Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη συνάδελφο, "ο ίδιος δήλωνε (στο βιογραφικό του και σε συνεντεύξεις του) ότι έχει διδακτορική διατριβή με θέμα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Σε ερώτηση της Κ.Ε. ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι το θέμα του καθηγητικού τίτλου οφείλεται σε λάθος στη μετάφραση και ότι το διδακτορικό του το έχει μεν γράψει, αλλά δεν το έχει καταθέσει στο πανεπιστήμιο. Εμείς θα προσθέταμε ότι όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να είναι πιο…ακριβείς", καταλήγει η Β. Σιούτη.

Πράγματι, οι πολιτικοί οφείλουν και να είναι και να φαίνονται ακριβείς. Γεννάται όμως ακόμη ένα εύλογο ερώτημα, καθώς θεωρούμε βέβαιο πως ο πρωθυπουργός, άνθρωπος καλόπιστος, δίνει βάση και εμπιστοσύνη σε όσα του λένε οι άνθρωποί του.

Η δεύτερη αναφορά έχει σχέση με όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Πειραιά και τους "εγκλωβισμένους 900 τουρίστες" του Ζενίθ. Θα επιμείνουμε πως χίλια δίκια έχουν οι άνθρωποι της ΠΝΟ, χίλια δίκια οι ναυτεργάτες, χίλια δίκια οι εργαζόμενοι, ωστόσο με τις ενέργειες αυτές ζημιωνόμαστε όλοι εμείς προς όφελος των άμεσων ανταγωνιστών μας.

Σε μία πολύ "πονηρή" περίοδο, όπου η χώρα δεν έχει δα και πολλά να προβάλει και να "πουλήσει" προς τα έξω. Και οι τοπικές κοινωνίες χρειάζεται να ανασάνουν έστω πρόσκαιρα. Δεν μπορεί ο μόνος τρόπος διεκδίκησης δίκαιων εργατικών δικαιωμάτων να είναι αυτός που επιδεινώνει περισσότερο όλους εμάς(*). άτι ανάλογο συμβαίνει με τις απεργίες των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, παρότι βασικός υπεύθυνος είναι το κράτος, που δεν μπορεί, λέει, να καλύψει τους μισθούς εκατό φυλάκων της Ακρόπολης και της Βεργίνας(**).

(*) Οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες ελάχιστα… ιδρώνουν. Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν την προχθεσινή εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΪ) με τους Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαντωνίου και Στεφ. Μάνο έχουν εικόνα της κατάστασης. Παρεμπιπτόντως, οι δύο πρώτοι μιλούν σε εκδήλωση του LSE στο Λονδίνο και η διοίκηση του ιδρύματος απαγόρευσε σε όσους προσέλθουν στον χώρο να φέρουν μεγάλες τσάντες… Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στην προηγούμενη διάλεξη του κύριου καθηγητή Γ. Αλογοσκούφη.

(**) Όσα αναφέρουν οι φίλοι is anybody there, nik/salonik, χασοσκόπος στον Εκη της 26ης/4, ψήγματα ενδεικτικά είναι και ψηφίδες ενός αναξιόπιστου και σε κάθε επίπεδο διεφθαρμένου συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v