Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2011

Η γερμανική... παράμετρος της κρίσης

Ακόμα μία πικρή ήττα υπέστησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, αυτήν τη φορά στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, που ήταν και προσωπικό στοίχημα της καγκελαρίου, διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day.

Άμεσος ο αντίκτυπος και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο DAX υποχώρησε νωρίτερα έως τα χαμηλά των 5.368,7 μονάδων, τη στιγμή που η ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων έχει σημειωθεί οριακά πιο κάτω, στις 5.345,3 μονάδες.

Στο χρηματιστηριακό σχόλιό μας γίνεται, ειδικά σήμερα, εκτενέστερη αναφορά στη νέα εμπλοκή των αμερικανικών αρχών και της Deutsche Bank καθώς και στην καταγραφή νέας ελάχιστης τιμής 52 εβδομάδων για τον γερμανικό τραπεζικό τίτλο.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί πως ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 5.345 μονάδων θα επιταχύνει την κατηφόρα προς τις 5.150 - 5.280 μονάδες, σενάριο πιθανό καθώς ακολουθούν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (σύντομα), για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν συντριβή για το κυβερνών CDU και πανωλεθρία για το συγκυβερνών FDP (στην τελευταία αναμέτρηση το ποσοστό του κατέρρευσε στο 2,8% από 9%).

Να συνεκτιμηθεί πως επικεφαλής των φιλελευθέρων είναι ο… γνωστός μας Pfilipp Roesler, ο οποίος, σύμφωνα με Γερμανούς (κυρίως) αναλυτές, εμφανίζεται σκληρός απέναντι στη χώρα μας ακριβώς λόγω των πολύ χαμηλών εκλογικών ποσοστών που έχει πλέον το κόμμα του.

Σημειωτέον πως μετά τις τελευταίες εκλογές το FDP μένει εκτός και του τοπικού κοινοβουλίου του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Ο γεννηθείς τον Φεβρουάριο του 1973 (βιετναμέζικης καταγωγής) αμφισβητείται εντονότατα στους κόλπους όχι μόνο των φιλελευθέρων αλλά και του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος.

Να συνεκτιμηθεί, επίσης, πως το FDP στη χθεσινή αναμέτρηση χάνει σημαντικά ποσοστά και προς το NPD, με το νεοναζιστικό κόμμα να λαμβάνει 6% και να εισέρχεται στην τοπική βουλή αυτής της απομακρυσμένης περιοχής της ανατολικής Γερμανίας. Το αναφέρουμε αυτό για να έχουμε ευρύτερη εικόνα για τη σκλήρυνση της στάσης του γερμανικού εκλογικού σώματος και για τα όλο και υψηλότερα ποσοστά εκείνων που τάσσονται κατά οποιασδήποτε μορφής βοήθειας προς την Ελλάδα, τους… τεμπέληδες του Νότου.

Το πιθανότερο είναι πως όσο πλησιάζουμε στον πυρήνα του προβλήματος οι αρνητικές παράμετροι θα πολλαπλασιάζονται και θα ενεργούν αρνητικά στα χρηματιστήρια, στο ευρώ και στο Χ.Α. Για το πού θα βγάλει αυτή η πορεία ο καθένας έχει την εκτίμησή του. Άλλωστε, διαδικτυακά γίνεται πόλεμος για την επόμενη μέρα. Από τα πιο λογικοφανή σενάρια, μέχρι τις πλέον ακραίες συνωμοσιολογικές εκτιμήσεις.

ΣΗΜ.: Για όποιον έχει διάθεση και χρόνο αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες διευθύνσεις (που είναι δωρεάν προσβάσιμες και με επιλογές σε περισσότερες γλώσσες εκτός από τα γερμανικά).
Στοιχεία για γερμανικές μετοχές στο www.boerse-Frankfurt.de. Ειδικότερα για την Deutsche Bank στο www.db.com. Αναλυτικότερη παρουσίαση των οικονομικών - πολιτικών εξελίξεων στις διευθύνσεις www.zeit.de και www.spiegel.de ή στο www.handelsblatt.com.

Ενδιαφέρουσα κατά την εκτίμησή μας προσπάθεια γίνεται και στο www.euro-vs-dollar.com με έμφαση στη νομισματική κόντρα. Επίσης, περισσότερα για τον πολιτικό του FDP, τα οποία… εξηγούν τη στάση που τηρεί (και) σε θέματα που αφορούν στα καθ' ημάς στη διεύθυνση www.philipp-roesler.de

Αυτά προσώρας και επανερχόμαστε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v