Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2011

Κλειδί των εξελίξεων το 35% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ

Τα πιεστικά χρονικά - οικονομικά περιθώρια που τίθενται από τους δανειστές για το περίφημο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε επίσπευση των διεργασιών και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες για τη διάθεση του 35% που έχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια και σχεδόν παράλληλα την εκχώρηση μεριδίων σε ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Στο θέμα είχε αναφερθεί διεξοδικά ο Μιχάλης Καϊταντζίδης (31/8) με τον εύγλωττο τίτλο "Λύση ανάγκης η αποχώρηση του κράτους", ενώ προχωρώντας… δύο βήματα παραπέρα εκτιμούσε πως "…οι διαδικασίες για την πώληση του 35,48% των ΕΛΠΕ και κυρίως το γεγονός ότι δεν προηγείται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 35% της ΔΕΠΑ, που είναι θυγατρική του πετρελαϊκού ομίλου, δείχνουν ότι μάλλον το ντιλ έχει κλείσει".

Αυτά σημείωνε ο έγκυρος Μιχάλης και εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι η διαρροή για την πρόθεση αποχώρησης του Δημοσίου κυκλοφορούσε την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας Alpha -  Eurobank (30/8).

Η ουσία είναι πως η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (PO&IH) ελέγχει εμφανώς πλειοψηφικό ποσοστό 40,9%, ξεπερνώντας έπειτα από συστηματικές, μεθοδικές αγορές τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Το πώς έφτασε η PO&IH να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων (με τη σύμφωνη γνώμη και τις υπογραφές υπουργών Οικονομίας και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.) δεν είναι της παρούσης.

Θα είναι όμως στην περίπτωση που κινηθεί προς την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου, διασφαλίζοντας ενδεχομένως τη μη άσκηση του δικαιώματος που έχει η ΔΕΗ στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και μέσω της ενίσχυσης του ποσοστού της τον έλεγχο και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πλευρά Λάτση, καταβάλλοντας περί τα 630 - 650 εκατ. ευρώ, δημιουργεί ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που σε εύθετο χρόνο θα μπορούσε είτε να το διαπραγματευτεί με ξένο στρατηγικό είτε να το πουλήσει εξ ολοκλήρου.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η PO&IH να πληρώσει σε μία τόσο δυσχερή οικονομική συγκυρία ένα τόσο μεγάλο ποσό (αφού με το 40,9% με το οποίο συμμετέχει στα ΕΛΠΕ έχει ουσιαστικά τον έλεγχο του ομίλου), η απάντηση είναι επίσης εύλογη εάν θεωρήσουμε πως το σενάριο υλοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο.

Άλλωστε, δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιος Έλληνας ή ξένος όμιλος θα ενδιαφερόταν να πάρει το 35% των ΕΛΠΕ όταν ο όμιλος Λάτση έχει το πάνω χέρι. Μία φήμη, που κυκλοφόρησε εσχάτως και θέλει αραβικών συμφερόντων χαρτοφυλάκιο να ενδιαφέρεται για το ποσοστό του Δημοσίου και να συμμετάσχει στα Ελληνικά Πετρέλαια από κοινού με την PO&IH και στη συνέχεια να "χτυπήσουν" ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, δ ε ν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.

Το σίγουρο είναι πως η πλευρά του επιχειρηματία κάνει εμφανή πλέον τη στροφή από τον τραπεζοχρηματοπιστωτικό χώρο στον πετρελαϊκό - ενεργειακό κλάδο.

Γιατί, όπως και να δει κάποιος διαχρονικά την υπόθεση, στο μεν πρώτο σκέλος ο επιχειρηματίας από μεγαλοτραπεζίτης γίνεται στο νέο σχήμα δεύτερος μεγάλος μειοψηφών μέτοχος μετά το Κατάρ.

Στο δεύτερο σκέλος, όμως, από την εποχή της εισόδου στο Χ.Α. της ΠΕΤΡΟΛΑ έως την απόκτηση αρχικά μικρού μετοχικού ποσοστού των ΕΛΠΕ μέχρι σήμερα, που ελέγχει εμφανώς την πλειοψηφία, η διαδρομή είναι αντίστροφα ανάλογη.

Εάν μάλιστα το 35% του Δημοσίου αγοραστεί από την PO&IH ή μέσω… τρίτου ενδιαφερομένου αποκτήσει πολλαπλάσια ισχύ στις ενεργειακές εξελίξεις, η προσέγγιση αυτή δεν θα είναι τελείως αβάσιμη.

Για να δούμε, καθώς αποτελεί εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς πως ούτε η συγκυρία της συμφωνίας Alpha - Eurobank και της διάθεσης του 35% των ΕΛΠΕ είναι τυχαία, ούτε και οι διεργασίες που διαδραματίζονται σε επιχειρηματικό - πολιτικό επίπεδο ενόψει της επόμενης ημέρας είναι συμπτωματικές.

ΣΗΜ. Μη διαφεύγει, άλλωστε, της προσοχής μας πως στον διαγωνισμό (ζωτικής σημασίας, απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, για τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση) για το κοίτασμα "Νότια Καβάλα" σύμβουλος έχει οριστεί η EFG Equities (με την HSBC LPC), ενώ την καίρια θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (εκ του ομίλου EFG προερχόμενος), ο διορισμός του οποίου είναι αλήθεια πως προκάλεσε κάποια σχόλια σε μερίδα παραγόντων της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v