Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2011

Μέσω ΧΑ η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου...

Νουνεχείς παράγοντες και αναλυτές, αποστασιοποιημένοι (…στο μέτρο του εφικτού, λογικού) από την καθημερινή ψυχοφθόρο διαδικασία, υποστηρίζουν πως "…σταδιακά λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί στη νεότερη ελληνική ιστορία".

Σημειώνουν πως, κατ' αρχάς, τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στην αγορά μας (Fidelity, Capital, Templeton κ.ά.) διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους (σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου του ase.gr).

Ταυτόχρονα, κάνουν την εμφάνισή τους νέοι θεσμικοί επενδυτές, με ενδεικτική την περίπτωση του Silchester International(**), που πρόσφατα ανακοίνωσε πως ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στη ΔΕΗ(***), ενώ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, λαμβάνει θέσεις και στο μ.κ. του ΟΠΑΠ.

Στο σχετικό διάγραμμα της Επιχείρησης φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του αμερικανικού χαρτοφυλακίου έχει γίνει σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 5,8 ευρώ. Τρέχουσα τιμή για τη μετοχή τα 5,99 ευρώ (στις 10:50 της 14ης/9), ενώ σε ανάλυση της eZMarket σημειώνεται πως "… η τιμή παρέμεινε πάνω από τη γραμμή λαιμού όλο το 2010, περιμένοντας να δημιουργηθούν συνθήκες για να υποχωρήσει προς τον πυθμένα της. Ελάχιστα επίπεδα όπου θα παραμείνει όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το μάζεμά της. Σύμφωνα με την ίδια ομάδα, καθοδική λύση του σχηματισμού θα πίεζε την τιμή προς τα 4,5 ευρώ σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα".

Προσέγγιση η οποία, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος με αυτήν, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Άλλωστε, αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά πως η αναδιανομή θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω του Χ.Α. σε αποτιμήσεις που θα βολεύουν τους ξένους - δανειστές.

Σε γενικές γραμμές, την προσέγγιση αυτή την ασπαζόμαστε θεωρώντας (από την πλευρά μας) ενδεικτική την περίπτωση όσων εδώ και μήνες διαδραματίζονται σε EFG - Ελληνικά Πετρέλαια (όπου ένας εκ των ισχυρότατων Ελλήνων επιχειρηματιών και πρώτος από τους ομολόγους του στη σχετική κατάταξη του Forbes διατηρεί παράλληλη δραστηριότητα - μετοχική θέση).

Παρακολουθώντας τις μεταβολές που συντελούνται μεσοπρόθεσμα σε τράπεζες - ενέργεια, σε EFG Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια καταγράφουμε ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις. Που κατά την εκτίμησή μας προοιωνίζονται ευρύτερες οικονομικές - επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Πάντα με βάση τη χρηματιστηριακή πραγματικότητα και σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές η αποτίμηση της EFG διαμορφώνεται στα 641 εκατ. ευρώ (στο 1,45 δισ. ευρώ περίπου το ενιαίο σχήμα Alpha -Eurobank). Η αξία της συμμετοχής του επιχειρηματία (μέσω της EFG Consolidated με 42,93%) αποτιμάται στα 275 εκατ. ευρώ (και με βάση το 14% στο νέο σχήμα σε 205 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ φτάνει το 1,74 δισ. ευρώ. Η αξία της συμμετοχής του επιχειρηματία (μέσω της PO&IH με εμφανές 40,98%) ανέρχεται σε 713,4 εκατ. ευρώ.

Οι διαφορές μόνο αμελητέες δεν μπορεί να θεωρηθούν. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας για τις δρομολογημένες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας (κυρίως μέσω ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ), η προστιθέμενη υπεραξία και η κυρίαρχη παρουσία του επιχειρηματία (σε άλλον όμως κλάδο) θα μπορούσαν να φτάσουν, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, τα 1,8 - 2,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές και σε αυτήν τη συγκυρία.

(*) Τίτλος… δανεισμένος από την κύρια ανάλυση της eZMarket.
(**) Στο www.silchester.com έχουμε καλύτερη εικόνα για το εν λόγω αμερικανικό χαρτοφυλάκιο.
(***) Στο www.ase.gr (και με βάση τα επίσημα πιο πρόσφατα στοιχεία) το fund εμφανίζεται με ποσοστό περίπου 6,1%, ενώ η συνολική θέση του ουσιαστικά ξεπερνά το 10% έστω και οριακά. Καλό θα ήταν να συγχρονιστούν οι διάφορες πηγές ώστε να έχει ο ενδιαφερόμενος - επενδυτής ακριβέστατη εικόνα για την αγορά.

ΣΗΜ. Λόγω… χώρου αφήνουμε για αύριο τον σχολιασμό της διοίκησης της ΕΤΕ στα δημοσιεύματα και στις αναφορές περί συζητήσεων για στρατηγική συνεργασία με την Deutsche Bank. Γιατί, καλή η διάψευση της διοίκησης του ομίλου, αλλά οι μνήμονες έχουν να ενθυμούνται το περυσινό… σίριαλ με "διάψευση" περί επικείμενης αύξησης μ.κ. και της πρόθεσης για πώληση θυγατρικών.

Μέρες που είναι, δηλαδή… Περισσότερα όμως αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v