Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2011

Διαλύεται -και τυπικά- ο γαλλογερμανικός άξονας

Τη χαρακτηρίζουν την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής στην Ιστορία της ευρωζώνης και κατά γενική ομολογία το διήμερο 8 - 9/12 θα κριθούν πολλά.

Τα περισσότερα ίσως που θα αφορούν στο (τυπικό) τέλος της ενιαίας Ευρώπης -όπως τη γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα-, με πολλά χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, σεβασμού παγιωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων, εργασιακών, ασφαλιστικών σχέσεων και όσων στοιχείων διαφοροποιούσαν την Ε.Ε. από τη λογική των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο θα φανεί εάν η γερμανική ελίτ -βαδίζοντας στον ιστορικό σχεδιασμό από την εποχή του Βίσμαρκ (αναφέρθηκε ευθέως χθες ο επικεφαλής των Γάλλων σοσιαλιστών) θα πετύχει τη μετεξέλιξη της Ε.Ε. σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπενθύμισε (και χθες ) ο Χ. Σμιτ, σε ζώνη επικυριαρχίας με κύριο δεσμό τα… δεσμά χρέους των αδύναμων προς το ισχυρό κέντρο.

Θα φανεί κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις (και οι σχεδιασμοί) ισχυρότατων κέντρων εξουσίας στη λογική της περιβόητης Μεταδημοκρατίας(*) μέσω της εγκαθίδρυσης κυβερνητικών δομών τύπου Παπαδήμου - Μόντι, της μειωμένης κυριαρχίας και της απομύζησης πλούτου σε ευτελείς τιμές από τους δανειστές.

Κατά την εκτίμηση πολιτικών (και οικονομικών αναλυτών, κυρίως Γερμανών και Γάλλων) από σήμερα, από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης - Παρασκευής θα μετρά αντίστροφα και η τυπική διάλυση του (υποτιθέμενου**) γερμανογαλλικού άξονα.

Η λύση του μετώπου Βερολίνου - Παρισιού με αφορμή την επιβεβαίωση της επικυριαρχίας του γερμανικού εθνικισμού (όπως τον χαρακτήρισε χθες ο Χ. Σμιτ) επί των ηττοπαθών Γάλλων και ενδεχομένως με διαλυτική την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας.

Είτε αρέσει (σε όσους αρέσει ) είτε όχι, το μεθοδικό σχέδιο της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα για πρώτη φορά με την παρουσίαση των εννέα σημείων για τη… βοήθεια προς την Ελλάδα, πέρυσι τον Μάιο(***) έχει εισέλθει στο τελικό και τελειωτικό στάδιό του. Για να δούμε…

(*)Προφητικό το βιβλίο με τίτλο "Μεταδημοκρατία" του Κόλιν Κράουτς. Εκδόσεις Εκκρεμές - 1/7/2006.

(**)Από τη στιγμή όπου εξαρχής ήταν τόσο ετεροβαρής και πλέον συντριπτικά υπέρ των Γερμανών. Από την εποχή του Ότο φον Μπίσμαρκ, με τον πρώτο πρωσσογαλλικό πόλεμο, μέχρι τον Β΄ Παγκόσμο Πόλεμο, η Ιστορία έχει ποτίσει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Ενδεικτικά αναφέρεται (από το www.ethnos.gr) ο… εξάψαλμος από τον Σμιτ και τον Ντελόρ στη Μέρκελ, με άμεσες αναφορές του Γερμανού πολιτικού για επιχείρηση αναβίωσης του γερμανικού εθνικισμού. Μόνο που πλέον το πάνω χέρι στη Γερμανία το έχουν τα πανίσχυρα συμφέροντα που ωθούν την Άγκελα Μέρκελ σε αυτήν την πολιτική.

(***)Αρκετές οι αναφορές αναλυτών, φίλων και μη στις εξελίξεις εδώ και καιρό. Οφείλεται όμως να αναγνωριστεί η έγκαιρη και σωστή επεξεργασία δεδομένων, η σύνθεση γεγονότων και η ανάλυσή τους από την ομάδα της eZMarket. Εξ όσων γνωρίζουμε, ίσως η πρώτη που… μίλησε για όσα διαδραματίζονται και αναμένονται πλέον. Εάν αδικούμε ή ξεχνάμε κάποιον η στήλη ανοιχτή είναι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v