Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2012

Το ισλανδικό παράδειγμα δείχνει τον δρόμο

Δάνεια που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της Ισλανδίας διέγραψε η κεντρική τράπεζα της νησιωτικής χώρας. Την ώρα που η Ελλάδα φορτώνεται ακόμη ένα δάνειο για να φτάσει το 2020 να χρωστά όσα όφειλε το 2009(!), η Ισλανδική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε πως με τη διαγραφή χρεών η ανάπτυξη θα επανέλθει σταδιακά (σε βάθος δύο χρόνων).

Το Ρέικιαβικ, όμως, ακολούθησε μία τακτική που αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη, αξιοποιώντας από το γεωστρατηγικό χαρτί του τους «μικρούς εκβιασμούς». Μετά την πτώχευση των τραπεζών και λόγω της απροθυμίας των εταίρων της χώρας στο ΝΑΤΟ να τη βοηθήσουν, έδειξε να στρέφεται στη Μόσχα. Με την ανακοίνωση ενός γενναίου προγράμματος βοήθειας από τον Βλ. Πούτιν, η Νορβηγία και η Αγγλία μέσα σε… 24 ώρες έσπευσαν αμέσως να τη στηρίξουν.

Προφανώς, η περίπτωση της Ισλανδίας είναι διαφορετική από αυτήν της χώρας μας. Δείχνει, όμως, πώς ένας μικρός παίκτης μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.

Βέβαια, πολύ πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται η Κύπρος και όσα διαδραματίστηκαν στη μεγαλόνησο. Μετά από σειρά ενεργειών, κινήσεων και ουσιαστικών βημάτων, η Λευκωσία βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη θέση από την Αθήνα.

ΣΗΜ.: Δεν είμαστε θιασώτες θεωριών συνωμοσίας και επιμελώς προσπαθούμε να κρατήσουμε τη στήλη μακριά από ανάλογες προσεγγίσεις. Ωστόσο, εκτιμούμε πως τώρα που διευθετήθηκαν ουσιώδεις εκκρεμότητες (δημιουργία ειδικού λογαριασμού, συνταγματική κατοχύρωση των απαιτήσεων των δανειστών αλλά και εμπράγματη δέσμευση του δανειζομέου) θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για έρευνες σε πετρελαιοπιθανές περιοχές και σε ζώνες όπου θεωρείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Και με τη δέουσα ταχύτητα θα προχωρήσουν τα περαιτέρω.

Να δούμε μάλιστα εάν θα επιβεβαιωθούν καλά ενημερωμένες πηγές, που υποστηρίζουν πως όλα αυτά θα ξεκινήσουν σύντομα και πριν από τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v