Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2012

Εύλογα ερωτήματα γεννά η έκθεση ΙΟΒΕ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ έρχονται δυστυχώς να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες και τον φόβο που είχαν πολλοί (μεταξύ αυτών και εμείς…) για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Ύφεση 6,9% φέτος, λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης, και αύξηση της ανεργίας στο επίπεδο-ρεκόρ του 23,6% προβλέπεται στην τριμηνιαία έκθεσή του. Η πρόβλεψη είναι πιο απαισιόδοξη από αυτήν του Απριλίου, όταν εκτιμούσε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 5% και η ανεργία στο 20%.

Ωστόσο, πρόβλημα για αρκετούς (μεταξύ αυτών και για εμάς…), που γεννά εύλογα ερωτήματα, είναι η… χαώδης απόκλιση προβλέψεων - στόχων από έναν φορέα του οποίου μέχρι τελευταία (και για σειρά ετών) την ουσιαστική ευθύνη είχε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Απόλυτα δικαιολογημένο το σχόλιο ενός φίλου (Φαύλος), ο οποίος (στο σχετικό θέμα του euro2day) αναφέρεται δηκτικά λέγοντας: «Συγχαρητήρια και έπαινοι πρέπει να αποδοθούν στο ΙΟΒΕ και τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του και νυν υπουργό Οικονομίας για τις βαθυστόχαστες προβλέψεις του… Όταν από τρίμηνο σε τρίμηνο αναθεωρεί τα επίπεδα των προβλέψεών του για όλο τον χρόνο κατά 20% ή 40%... Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Στουρνάρας θα βρει καλύτερα μοντέλα να χρησιμοποιήσει, γιατί αλλιώς ζήτω που καήκαμε… Επί τη ευκαιρία, οι υπεύθυνοι του ΙΟΒΕ τι θα έλεγαν για άμεση μείωση των μισθών τους κατά 40%; Δεν τραβάνε και πολύ οι προβλέψεις τους…».

Έτσι είναι, είτε αρέσει είτε όχι, και το ερώτημα μένει, παρά τις προτάσεις για τις πρώτες 100 ημέρες και τις αναφορές για:

α) Άμεση εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενέργεια που θα συμβάλει στη ρευστότητα της αγοράς κατά πολλαπλάσιο μέγεθος.

β) Διοχέτευση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων σε έναν μικρό αριθμό μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, με υψηλό οικονομικό πολλαπλασιαστή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε από άμεσα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με μεγαλύτερη ευελιξία στα κριτήρια επιλεξιμότητας, είτε ακόμη και με την έκδοση ομολόγων καλυμμένων με περιουσιακά στοιχεία.

γ) Πίεση για αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και στον νότο ευρύτερα και παροχή εγγυήσεων ώστε να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τον ουσιαστικό θεσμικό ρόλο μιας μη εμπoρικής τράπεζας.

δ) Ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

ε) Γρηγορότερη δυνατή επαναφορά των χρηματοδοτήσεων της δανειακής σύμβασης στην προβλεπόμενη ροή τους, για την υπέρβαση των καθυστερήσεων που ήταν το αποτέλεσμα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με αντάλλαγμα βεβαίως την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη πρωτίστως η χώρα και λιγότερο οι πιστωτές μας.

σ.σ.: Η θέση μου για τον νέο υπουργό Οικονομικών ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους γνωστή και καταγεγραμμένη πρόσφατα και στη στήλη. Ωστόσο, και η απόκλιση είναι… χαώδης και η ανάγκη (τουλάχιστον ηθική) μιας απάντησης-εξήγησης από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΙΟΒΕ επιβεβλημένη. Περιμένουμε μία αιτιολόγηση, Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v