Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2012

Οι πολλές όψεις του ίδιου… νομίσματος

Με αφορμή τις παρατηρήσεις (ειδικότερα του J. Kazis και του Ιωάννη Δεληγιάννη) παραθέτουμε ορισμένα ενδιαφέροντα και χρήσιμα (κατά την εκτίμησή μας) στοιχεία για τον ρόλο των συγκεκριμένων οίκων.

Η αρχή θα πρέπει να αναζητηθεί στη Roland Berger, που συνέταξε το Εύρηκα και της οποίας η πλήρης επωνυμία είναι Roland Berger Strategy Consultants.

Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Roland Berger, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Blackstone Germany, του ομίλου της μητρικής της Blackrock, δηλαδή της εταιρείας η οποία διενεργούσε μέχρι πρότινος τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών κατόπιν προσκλήσεως της ελληνικής κυβερνήσεως.

Μεταξύ των βασικών μετόχων της Blackstone Germany, των οποίων τα συμφέροντα μάλλον εξυπηρετούσε το σχέδιο Εύρηκα, συγκαταλέγονται η Credit Suisse, η Morgan Stanley, η ING, η Oppenheimer Funds κ.ά.

Είναι επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι... το σύγχρονο χρηματιστηριακό προϊόν "τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια" δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της Blackrock και χρησιμοποιήθηκε από πανίσχυρες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, οι οποίες, με τη συνεργασία και τη βοήθεια των οίκων αξιολόγησης προκάλεσαν τη φούσκα στην αμερικανική αγορά κατοικίας με τα γνωστά αποτελέσματα της Lehman Brothers και της παγκόσμιας κρίσης που ξεκίνησε το 2008.

Η περίφημη Blackrock είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής και μέτοχος της γνωστής μας Goldman Sachs και κατέχει περί το 4% των μετοχών της. Με τη σειρά της, η Goldman Sachs είναι ο τρίτος σε μέγεθος μέτοχος μιας άλλης μεγάλης... κυρίας της χρηματοπιστωτικής ελίτ αλλά και σημερινού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, της Lazard.

Ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Blackrock είναι η εταιρεία Paulson & Co. Inc., ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου κερδοσκόπου Τζον Πόλσον (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Πόλσον το 2011 ήταν ο 39ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο), ο οποίος τον Μάρτιο τού 2010 κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, τον Στίβεν Κοέν και τον Ντέιβιντ Άινχορν οργάνωσαν την επίθεση κατά του ευρώ.

Μία άλλη διασύνδεση της Blackrock είναι η εταιρεία Neuberger Berman LLC του Ρόι Ρότσιλντ Νοϊμπέργκερ, η οποία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος μέτοχός της. Η Neuberger ήταν η πρώτη, ή μία από τις πρώτες εταιρείες που στο τέλος του 2009 πούλησαν μαζικά 1,7 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας εμμέσως την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's, ενώ ο σημερινός πρόεδρος της Neuberger ήταν πρώην πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Lehman Brothers, και πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τομέα της Goldman Sachs.

Συνεχίζοντας την πορεία στον ιστό της αράχνης, ανακαλύπτει κανείς ότι η Blackrock είναι από τους πρώτους μεγαλύτερους επενδυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's και της εταιρείας McGraw-Hill Companies, η οποία είναι η μητρική του άλλου οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.

σ.σ.: τα περισσότερα στοιχεία είναι από το βιβλίο του αναλυτή Πάνου Παναγιώτου και αναδημοσιεύονται ως έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v