Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2012

FTSE 20: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Έως τις 237,55 μονάδες αντέδρασε νωρίτερα (περίπου στις 11:15) ο FTSE 20. Εδώ και καιρό γίνεται επίμονη αναφορά στη διακύμανσή του στο στενό εύρος των 210-240 μονάδων. Σύμφωνα με την eZMarket, αυτή η πλάγια κίνηση εξελίσσεται πάνω από δύο μήνες πλέον.

Εμφανής συσσώρευση, που αναπόφευκτα οδηγεί σε λύση-διαφυγή είτε ανοδική είτε πτωτική.

Ανεβάζουμε δύο διαγράμματα, το ανοδικό, που σχετίζεται με το θετικό ενδεχόμενο, και το καθοδικό, που προφανώς αφορά σε δυσμενείς εξελίξεις.

Σημειώνεται πως με το ανοδικό σενάριο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες τερματισμού της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης. Αυτό πρακτικά θα σημάνει πως η Ελλάδα ξεφεύγει από την πολύ-πολύ δύσκολη θέση όπου βρίσκεται και συνεχίζει ενταγμένη στο «ευρωπαϊκό πείραμα».

Στο αρνητικό, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δραματικό πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα βίαιο γεγονός, ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για την κοινωνία.

Οι μέχρι τώρα πολύ προσεκτικές και λεπτές κινήσεις που γίνονται (επαχθέστατες βέβαια για την πλειονότητα των πολιτών) ενισχύουν το πρώτο σενάριο. Μόνο που θα πρέπει σύντομα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να συνεκτιμήσουν τη δυσχερή θέση της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και τις αντοχές του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v