Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2012

Κάτι κινείται ή μας φαίνεται;

Στη Fairfax Financial πέρασε το 14,78% της Eurobank Properties επιβεβαιώνοντας πληροφορία που μετέδωσε εχθές το απόγευμα το euro2day.

Νωρίτερα (στο χθεσινό σχόλιο της συνεδρίασης) σημειωνόταν: «Έμπειρη χρηματιστηριακή πηγή υποστήριζε ότι ορισμένοι ξένοι παίκτες και διαχειριστές συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αξίες που και λόγω της εξωστρέφειάς τους χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής. Πόσο δε μάλλον όταν οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά.

Την περίπτωση του
Μυτιληναίου τη θεωρούμε ενδεικτική γιατί, κατά την εκτίμησή μας, δείχνει την προτίμηση διορατικών ξένων σε εξωστρεφείς ομίλους. Προφανώς πιστεύουν πως ακόμη και στο απευκταίο ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ακριβώς λόγω της εξωστρέφειάς τους.

Να σημειωθεί πως προς το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και σημαντικός αριθμός πακέτων (ενδεικτικά τα 6 της
Eurobank Properties που έγιναν στα 4,75 ευρώ)».

Αυτά αναφέρονταν εχθές με την περίπτωση της Eurobank Properties - Fairfax Financial, ενδεικτική μιας τάσης, που δειλά αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται μεταξύ λιγοστών (ακόμη) ξένων παικτών και διαχειριστών.

Προς επίρρωσιν αυτής της εκτίμησης αναφέρεται το αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα. Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Μια χούφτα τολμηρών hedge funds στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αισιοδοξώντας ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα θα αποφέρουν καλύτερη απόδοση κεφαλαίων για τους ομολογιούχους, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτά τα funds θεωρούν πως τα ομόλογα, που προσέλκυσαν ελάχιστους αγοραστές μετά το δεύτερο πακέτο διάσωσης του Μαρτίου, το οποίο επέφερε βαριές ζημίες στους ιδιώτες επενδυτές, μπορεί τώρα να είναι ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι οι πολιτικοί μπορούν να διατηρήσουν την Ελλάδα στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των όρων των πακέτων διάσωσης. Οι εικασίες ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να εξασφαλίσει και κάποια μείωση του χρέους της, αυτήν τη φορά σε βάρος των δημόσιων πιστωτών και των κεντρικών τραπεζών, ενθαρρύνουν επίσης το ενδιαφέρον των θαρραλέων -και διακριτικών- αγοραστών».

Ενδείξεις ενδεχόμενης αλλαγής στάσης ή απλώς επενδυτικά πονταρίσματα; Ο χρόνος θα δείξει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v