Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2012

Ένας άνθρωπος του G.Soros στα μεγάλα οδικά έργα

Όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης ρωτήθηκε για τα κίνητρα του διορισμού του Ευθύμιου Βιδάλη ως διαπραγματευτή για τον απεγκλωβισμό της κατασκευής των τεσσάρων οδικών αξόνων [που υλοποιούνται(;) με συμβάσεις παραχώρησης], είχε απαντήσει πως επρόκειτο για την πιο κατάλληλη επιλογή, γιατί θεωρεί το πρόβλημα εξ ολοκλήρου οικονομικό. Καθ’ όλα λογική απάντηση.

Όμως, στην πορεία θα πρέπει -πάντα κατά την ταπεινή άποψή μας- να συνεκτιμηθούν πιθανόν ουσιώδεις λεπτομέρειες αυτής της κίνησης.

Ο Ευθύμιος Βιδάλης είναι μεταξύ άλλων βασικός συντελεστής του Zeus Capital Partners (www.zeuscapitalpartners.com), εις εκ των πέντε Ελλήνων μεγαλοπαραγόντων (υπό τον Edward Rotter) ενός από τα γνωστά χαρτοφυλάκια του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ενός παράγοντα που για πολλούς εντός κι εκτός συνόρων δείχνει αμφιλεγόμενη στάση (και) στα ελληνικά πράγματα.

Για τους πιο μνήμονες αναγνώστες της στήλης, θυμίζουμε τη συνάντηση του μεγαλοεπενδυτή με τον Γιώργο Παπανδρέου (με τη διαμεσολάβηση του Στέλιου Ζαββού - προέδρου μεταξύ άλλων του Harvard Business School Club of Greece), την παρουσία του Τζόζεφ Στίγκλιτς, του Νουριέλ Ρουμπινί αλλά και του γνωστού επενδυτή Τζον Πόλσον.

Το όνομα του τελευταίου είχε γίνει ουκ ολίγες φορές πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο, μετά την αποκάλυψη των Financial Times για τη συμμετοχή του μαζί με την Goldman Sachs τον Ιανουάριο του 2010 στο διαβόητο δείπνο των κερδοσκόπων, που επί μήνες σόρταραν το ευρώ, τζογάροντας συγχρόνως πάνω στα ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους (CDSs).

Λεπτομέρεια με σημασία: Λίγο καιρό αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο στο ξενοδοχείο Plaza Athenee στο Upper East Side του Μανχάταν έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος...

Εδώ οι απαντήσεις είναι -πάντα κατά την εκτίμησή μας- πιο σύνθετες. Αλλά το ερώτημα της στήλης, νομίζουμε, εύλογο, εάν τίθεται ζήτημα «σύγκρουσης συμφερόντων» ή «προνομιακής πληροφόρησης» υπέρ του Σόρος.

σ.σ.: Ένα θερμό ευχαριστώ στον φίλο Τάκη Ζ.για την κοινοποίηση του θέματος «Στον Πούτιν μέσω Καραμανλή ο χρυσός του Σαντάμ Χουσεΐν» (του Νίκου Πάσχου από τον lobbystasgr.blogspot.gr).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v