Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίστωση χρόνου για διάσωση της MPS απαιτεί η Ιταλία

Περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ζητά το ΔΣ της Monte dei Paschi, προκειμένου να προχωρήσει η ΑΜΚ των 5 δισ. Η στάση της ΕΚΤ, η παραίτηση Ρέντσι και τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Πίστωση χρόνου για διάσωση της MPS απαιτεί η Ιταλία
Η Ιταλία απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να της δώσει περισσότερο χρόνο για να διασώσει τη Monte dei Paschi di Siena και ετοιμάζεται να επιρρίψει ευθύνες στην τράπεζα για τις ζημίες που υπέστησαν οι ομολογιούχοι, στην περίπτωση που η Ρώμη αναγκαστεί να προχωρήσει σε επείγουσα κρατική διάσωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi di Siena, της οποίας το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ζητά από το εποπτικό όργανο της ΕΚΤ να δώσει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσει η «ένεση» κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ και να προσπαθήσει να αποφύγει το «κούρεμα» σε ορισμένους ομολογιούχους, όπως απαιτούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις διασώσεις τραπεζών, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.

Σε επιστολή προς την ΕΚΤ, η Monte dei Paschi αναφέρει πως η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα της Κυριακής έχει καταστήσει αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ανέφεραν οι πηγές.

Αν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η Monte dei Paschi μπορεί να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος τις επόμενες ημέρες, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα. Το διακύβευμα είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι δυνητικά ευρύτερες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο συνεχίζει να προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση χρέους του 2010.

Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση θα περιελάμβανε την επιβολή «κουρέματος» σε κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και επανορθώσεις σε μικρο-ομολογιούχους, ανέφεραν οι πηγές. Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα ίσως και σήμερα.

Η ΕΚΤ φαίνεται απρόθυμη να αποκαλύψει τη θέση της μέχρις ότου λάβει τη σχετική επιστολή. Όμως τραπεζίτες υποστηρίζουν πως η Τράπεζα βρίσκεται υπό πίεση να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι της Monte dei Paschi, η οποία απέτυχε στα stress tests του 2014 και 2016, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για μια ακόμα αναμέτρηση μεταξύ της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών αρχών.

«Αν δεν δώσουν την παράταση, η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Θα πατήσουν το κουμπί», σχολίασε η μια πηγή. «Ζητάμε μόνο πέντε ακόμα εβδομάδες».

Η Ιταλία ενθαρρύνθηκε να ζητήσει παράταση για την MPS, όταν οι επενδυτές «αγνόησαν» την ήττα του Ρέντσι, μειώνοντας την αίσθηση του επείγοντος, σχολίασαν ανώτατοι τραπεζίτες.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη Ρώμη, υποδηλώνοντας πως η σχετική ηρεμία στις αγορές μετά το δημοψήφισμα έχει δώσει στην Ιταλία περιθώριο δύο μηνών για να βρει λύση για την MPS, με νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, τονίζουν πως αναμένουν η Monte dei Paschi di Siena να χρειαστεί στο τέλος κρατικό «bail-in» ορισμένων ομολογιούχων.

Η MPS είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε μια συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, η οποία θα περιελάμβανε «ένεση» κεφαλαίων έως 2 δισ. ευρώ στην τράπεζα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια επιρροή στον Ματέο Ρέντσι για την απόκτηση πιο επιθυμητών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με insiders. Η αποχώρηση όμως του Ρέντσι -ο οποίος αρνήθηκε τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες τον Ιούλιο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και το bail-in των ομολογιούχων, φοβούμενος πως θα έτσι θα έχανε ψήφους στο δημοψήφισμα- έχει θέσει εν αμφιβόλω τη συμφωνία με το Κατάρ.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άλλοι πιθανοί επενδυτές, όπως αμερικανικά hedge funds, ζητούν να διοριστεί η νέα κυβέρνηση -κατά προτίμηση μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν- προτού προχωρήσουν. Θέλουν επίσης σαφήνεια ως προς το πότε θα διενεργηθούν εθνικές εκλογές. Δυνητικοί επενδυτές θα προτιμούσαν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας του νομοθετικού σώματος, την άνοιξη του 2018, ανέφερε η μια πηγή.

Η Monte dei Paschi di Siena και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας βασίζονται στους anchor investors, με ανώτατους τραπεζίτες να παραδέχονται πως το ενδιαφέρον της αγοράς για μια τράπεζα που έχει ήδη «κάψει» νέα κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι περιορισμένο.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v