Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνικό χρέος και η Οδύσσεια μέχρι το… 2100

Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ με τις περιορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, οδηγεί σε σενάρια που προκαλούν κατάπληξη, όπως η αποπληρωμή δανείων μετά το 2100.

Το ελληνικό χρέος και η Οδύσσεια μέχρι το… 2100
  • των Jim Brunsden και Duncan Robinson
Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στο βασίλειο της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν δει τους αξιωματούχους να έρχονται αντιμέτωποι με προβλέψεις που εκτείνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών για την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτελέσματα που προκαλούν κατάπληξη. Ένα σενάριο προβλέπει πως ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένα μαγνητικής αιώρησης (hover train).

Κανένας δεν περιμένει πραγματικά ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και αυτή θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προθεσμίες αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο, τις οποίες θα δυσκολευτεί να τηρήσει χωρίς περαιτέρω δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι γερμανικές και ολλανδικές επιφυλάξεις σημαίνουν πως αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς όρους για να συμμετέχει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να αναπτύξει ορισμένες από τις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους που είχε περιγράψει τον Μάιο του 2016.

Η ελάφρυνση του χρέους θα ερχόταν μετά το 2018, μόνο όμως εάν θεωρηθεί απαραίτητη και η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει μια ξεκάθαρη μείωση αυτών που χρωστά η Αθήνα, και πως το πλαφόν στα επιτόκια των δανείων εγείρει πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι βασικές επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η αναβολή της καταβολής των τόκων για αργότερα. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ένας αξιωματούχος δίνει 50-50 πιθανότητες για μια συμφωνία την άλλη εβδομάδα, ενώ άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Όταν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει γενική ανακούφιση.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v