Δημοπρασίες με τζίρο 2 δισ. δολάρια τη βδομάδα!

Τεράστια είναι τα ποσά που κάθε εβδομάδα διακινούνται μέσω των Christie’s, Sotheby’s και Phillips. Τα έργα τέχνης που «σπάνε κοντέρ» και τα τεράστια έσοδα από προμήθειες. Οι αγοραστές της Ασίας δίνουν τον τόνο.

Τα έσοδα των τριών μεγαλύτερων οίκων δημοπρασιών έφτασαν σε μία μόλις εβδομάδα το απίστευτο ύψος των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως εξηγείται στο video των Financial Times, χρειάστηκε και λαγός: δεν ήταν άλλος από τα 450,3 εκατ. δολάρια που έπιασε έργο του Leonardo da Vinci.

Το σίγουρο όμως είναι ότι οι δημοπρασίες σε Christie’s, Sotheby’s και Phillips είναι μια διαδικασία όπου αλλάζει χέρια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ετσι τα έσοδα της «τριάδας» έφτασαν τα 2,18 δισ. δολάρια και από αυτά οι προμήθειες είναι 295 εκατ. ευρώ.

Παρά το υψηλό αντίτιμο με το οποίο πωλούνται τα πολύ γνωστά έργα, πάντως, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου έργα τέχνης δεν πιάνουν την ελάχιστη τιμή που έχει οριστεί.

Ωστόσο τα «χτυπήματα» αποκαλύπτουν τη φύση δύο σταδίων της αγοράς όπως και το βάθος του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από την Ασία.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus