Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ρομπότ μαθαίνουν τώρα πως… να συνεργάζονται

Το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό βήμα αναζητά η επιστήμη. Η έφοδος των ρομπότ στα μεγάλα εργοστάσια του πλανήτη και ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για χώρες και εργαζόμενους.

Υπάρχουν ήδη περίπου δυο εκατομμύρια ρομπότ βιομηχανικής παραγωγής ανά τον πλανήτη ενώ την επόμενη τριετία αναμένεται να εγκατασταθούν στα εργοστάσια επιπλέον 1,3 εκατομμύρια.

Επόμενο στάδιο στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως εξηγεί το video, είναι να βάλουμε τα ρομπότ να συνεργαστούν. Μελέτες γίνονται ήδη στα εργασία του MIT. Όπως τονίζει η Daniela Rus, διευθύντρια του ινστιτούτου τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης κλειδί είναι η δυνατότητα «συνεννόησης».

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, καθώς αν γίνει αυτό το βήμα τα ρομπότ θα μπορούν να αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας πολύ ευρύτερες διαδικασίες. Υφίστανται ωστόσο μεγάλες προκλήσεις. Μια εξ αυτών πως θα κινηθούν πέρα από το εύρος οδηγιών που έχουν μέσω του προγραμματισμό τους.

Σήμερα τα περισσότερα ρομπότ καταγράφονται σε αυτοκινητοβιομηχανία και μονάδες τεχνολογίας. Η τεχνολογική πρόοδος ίσως δεν είναι καλά νέα για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς, μεταξύ αυτών οι 940.000 εργάτες στα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων στις ΗΠΑ.

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Σε χώρες με γηράσκοντα πληθυσμό, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, η τεχνολογία μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v