Οι κολοσσοί της τεχνολογίας και το παιχνίδι με τα ομόλογα

Σε φορολογικούς παραδείσους «παρκάρουν» τεράστια ποσά οι κολοσσοί της Silicon Valley. Πώς κινούνται στις αγορές ομολόγων και γιατί αυξάνει η πίεση ώστε να υπάρξουν περισσότεροι ρυθμιστικοί κανόνες.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα για μια σειρά από λόγους. Μια εξ αυτών σχετίζεται με την οικονομία αλλά τη φορολόγησή τους.

Όπως εξηγεί το video των Financial Times από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, οι πέντε είναι μέλη του κλαμπ της Silicon Valley. Παράγουν δε περισσότερο πλούτο από κάθε άλλη εταιρεία στην ιστορία. Και όπως ήδη γνωρίζετε πολλά φυλάσσονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ στόχευε, μεταξύ άλλων, στον να πείσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να επαναπατρίσουν το χρήμα. Το ζήτημα όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι τοποθετημένο σε ομόλογα, αντί μετρητών.

Όπως εξηγείται οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν την υψηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση ώστε να εκδίδουν χρέος με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τα κεφάλαια που αντλούν τα αξιοποιούν για να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα άλλων επιχειρήσεων.

Εδώ εντοπίζεται και ένα πρόβλημα. Για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια θα πρέπει να πουλήσουν αυτά τα εταιρικά ομόλογα. Οι όγκοι όμως είναι τέτοιοι που θα δημιουργούσαν σοβαρό αντίκτυπο στα επιτόκια.

Τα παραπάνω, καθώς και ανησυχίες για θέματα μονοπωλίου έχουν οδηγήσει τους αμερικανούς να ζητούν περισσότερη ρύθμιση των γιγάντων του διαδικτύου.

Μένει να γίνει πράξη…


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus