Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διλήμματα για την παγκόσμια βιομηχανία εμπορευμάτων

Η προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα και το πετρέλαιο δημιουργεί νέα δεδομένα. Τρεις επικεφαλής μεγάλων διεθνών ομίλων εξηγούν την κατάσταση, τα ανερχόμενα εμπορεύματα και τις δυσκολίες στις επενδύσεις.

Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μείωση του ειδικού βάρους του πετρελαίου και της βενζίνης και αυξάνει η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων επικεφαλής μεγάλων βιομηχανικών ομίλων εξηγούν πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα με την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Μια αλλαγή στο μείγμα εμπορευμάτων προβλέπει ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura. Περιμένουμε για παράδειγμα να υπάρχουν 30 – 40 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους ως το 2030 και αυτό επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτων. Νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκός είναι κρίσιμα συστατικά για την συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό. Παράγονται 100.000 τόνοι το χρόνο και η ποσότητα πρέπει να διπλασιαστεί ως το 2030, εξέλιξη που θα απαιτήσει επενδύσεις στην εξόρυξη. Από την άλλη πλευρά αναμένεται τεράστια άνοδο στη χρήση χαλκού άλλο ένα δείγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μετάλλου προκειμένου να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο πληθυσμός αυξάνει δραματικά και γι’ αυτό η ζήτηση για ενέργεια συνεχίζει να ανεβαίνει, σημειώνει από την πλευρά του ο Adrew Mackenzie, διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton. Ορίζει την αλλαγή στο μείγμα ως περισσότερη απεξάρτηση από τον άνθρακα και περισσότερο εξηλεκτρισμό.

Με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με κάποιους τρόπους απαιτούνται περισσότερα εμπορεύματα απ’ όσο για τα ορυκτά καύσιμα. Περισσότερο σίδερο και χαλκό χρειάζεται ένας κόσμος με περισσότερες ηλεκτρικές μηχανές. Ετσι η παραγωγή τους θα παραμείνει σημαντική στο μέλλον.

Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή η προσπάθεια εντοπίζεται στο να παίξουμε ρόλο στην μετάβαση σε μια οικονομία με λιγότερο άνθρακα, συμπληρώνει ο Marco Dunand, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mercuria.

Είναι δύσκολο να επενδύσεις σε ένα περιβάλλον ΑΠΕ καθώς οι κανόνες αλλάζουν, σημειώνει. Γι’ αυτό ζητά οι πολιτικοί να θέσουν το πλαίσιο ως προς το τι θέλουν να πετύχουν προκειμένου να έρθουν με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις να επενδύσουν.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v