Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία και πώς επηρεάζει την κρίση μας

Μια απλή αναζήτηση στο Google επηρεάζει με τρόπο που πολλοί δεν φαντάζονται τις αποφάσεις μας, είτε πρόκειται για αγορές, είτε για ψήφους. Η επιρροή των smartphones και η έλευση των «έξυπνων ηχείων».

Τεράστια και από πολλές πλευρές αθέατη, είναι η επιρροή που έχει στην σκέψη μας η τεχνολογία. Όπως εξηγεί το σχετικό βίντεο οι νέοι που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα έξυπνα τηλέφωνά τους τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και απομόνωσης.

Δεν είμαι όμως μόνο οι νέοι που επηρεάζονται. Το θέμα μας αφορά όλους. Πάρτε για παράδειγμα μια αναζήτηση στο Google. Ισως νομίζετε ότι παίρνετε αυτό ακριβώς που θέλετε και ότι έχετε τον έλεγχο των αποφάσεων. Σχετική έρευνα, όμως, δείχνει ότι ξοδεύουμε εκθετικά περισσότερο χρόνο στις σελίδες που εμφανίζονται πρώτες στην αναζήτηση και αυτό είναι σημαντικό γιατί πρακτικά σημαίνει ότι αυτές είναι που επηρεάζουν την σκέψη μας για τα πάντα, από τις επιλογές αγορές μέχρι την ψήφο.

Ακαδημαϊκές έρευνες υποστηρίζουν ότι έως και 80% των αποφάσεων μας στις εκλογές μπορούν να επηρεαστούν από αυτό που βλέπουμε σε ιστοσελίδες.

Μάλιστα τώρα περνάμε σε άλλο επίπεδο, όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί ειδικοί καθώς στα σπίτια μας θα μπαίνουν τα «έξυπνα ηχεία» (smart speakers) και οι «προσωπικοί βοηθοί» όπως το Siri και το Alexa. Ηδη ένα στα πέντε νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει μια τέτοια συσκευή και οι πωλήσεις τρέχουν με τριψήφιο ρυθμό.

Πολλοί πλέον αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να υπάρχει μια αρχή που θα εποπτεύει όλα τα παραπάνω κατά τα πρότυπα της Food and Drug Administration. Η FDA δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω ανησυχιών για διατροφικά σκάνδαλα.

Ισως κάτι ανάλογο να είναι απαραίτητο…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v