Το πραγματικό πρόβλημα της συμφωνίας CDU-CSU

Ενα επικίνδυνο ντόμινο μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν. Η συναίνεση Μέρκελ σε αυτό η ίδια είχε χαρακτηρίσει «παράνομο».

Για να σώσει τον κυβερνητικό της συνασπισμό η Μέρκελ έπρεπε να δώσει κάτι στο CSU. Και ενέδωσε στη δημιουργία των κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου από πρόσφυγες, τονίζει στο βίντεο ο Peter Spiegel.

Ως τώρα ωστόσο η ίδια διαφωνούσε με την ιδέα λέγοντας ότι αντιτίθεται στους κανόνες της ΕΕ για τα ανοικτά σύνορα στη ζώνη Σένγκεν. Υποστήριζε μάλιστα ότι οι φραγμοί στην κίνηση στα γερμανικά σύνορα είναι «ανάθεμα» και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κι’ όμως τελικά συναίνεσε.

Στην πραγματικότητα υπέκυψε κόντρα σε μια θεμελιώδη αρχή και οι συνέπειες θα είναι σημαντικές. Ηδη ο αυστριακός καγκελάριος δηλώνει ότι αν υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι στη Γερμανία θα ακολουθήσει η Αυστρία.

Αν ακολουθήσει ντόμινο η συνολική ιδέα της ελεύθερης κίνησης εντός Ευρώπης αρχίζει να καταρρέει. Το είχε προβλέψει και τώρα αυτό που η ίδια φοβόταν απειλείται από τις ίδιες τις αποφάσεις της…


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus