Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναδυόμενες αγορές και η «σύνδεση» με το δολάριο

Ένα γράφημα αποκαλύπτει τη βασική πηγή των «δεινών» για τις αναδυόμενες αγορές. Η πορεία των τελευταίων 15 ετών, οι ελπίδες για υπέρβαση σε αποδόσεις έναντι του αναπτυγμένου κόσμου και τι τελικά… πήγε στραβά.

Ένα αποκαλυπτικό γράφημα εξηγεί γιατί οι αναδυόμενες αγορές εν τέλει δεν αποσυνδέθηκαν από τις αναπτυγμένες αλλά και εξηγεί ποια είναι η βασική σύνδεση.

Όπως θυμίζει 15 χρόνια πριν επικρατούσε η άποψη ότι οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, θα μπορούσαν να διαχωρίσουν την πορεία τους από τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά τις αναπτυγμένες αγορές. Ότι θα κατάφεραν να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση και να πουλήσουν προϊόντα στις διευρυμένες μεσαίες τάξεις αντί στη διεθνή αγορά.

Στην πράξη, όμως, όπως φαίνεται από την πορεία των αγορών έγινε ακριβώς το αντίθετο. Αρχικά κατάφεραν να ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις αναπτυγμένες αγορές κατά την περίοδο του bull market που προηγήθηκε της μεγάλης κρίσης. Με το που ξεκίνησαν όμως τα προβλήματα υποαπέδωσαν.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ένα διαφορετικό φαινόμενο: διαρκώς οι αναδυόμενες αγορές πάνε χειρότερα από τις αναπτυγμένες. Είναι ακριβώς το αντίθετο είδος αποσύνδεσης από αυτό που αναμένονταν.

Όπως σημειώνεται τους τελευταίους μήνες υπάρχει ο φόβος ότι οι αγορές αυτές θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας: το δολάριο.

Την περίοδο που το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε τα υπόλοιπα επωφελούνταν. Αυτό όμως άλλαξε και η σύνδεση της ανοδικής πορείας του δολαρίου με την πτώση των αναδυόμενων αγορών είναι εντυπωσιακή.

Υπάρχει δηλαδή μια ευρεία εκτίμηση ότι το ισχυρό δολάριο είναι «κακά νέα» για τις αναδυόμενες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι παρότι δείχνουν φθηνές ίσως δεν είναι ώρα για αγορές, καθώς θα πρέπει να αποδυναμωθεί το δολάριο. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πρέπει να ελπίζεις ότι η FED δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, όπως αναμένεται ή ότι δεν θα προχωρήσουν οι δασμοί.

Τελικά οι αναδυόμενες αγορές δεν αποσυνδέθηκαν από το δολάριο και αυτό είναι πρόβλημα…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v