Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Πού κρύβονται τα... subprime αυτής της δεκαετίας

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την ανάσχεση της κρίσης και πως μπορούν να αποτελέσουν το σπόρο για την επόμενη δοκιμασία των αγορών. Το βουνό του χρέους και οι παγίδες για την παγκόσμια οικονομία.

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης όλοι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πυροδοτήσει την επόμενη.

Όπως καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο κοινή πεποίθηση είναι ότι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με τη μαζική μείωση επιτοκίων και τις τεράστιες αγορές ομολόγων μέσω των προγραμμάτων χαλάρωσης μπορεί να αποδειχθούν το νέο δηλητήριο για τις αγορές.

Το ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι αγορές τώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και αποσύρονται τα μέτρα τόνωσης.

Το χρέος στην παγκόσμια οικονομία παραμένει στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι που έχει συγκεντρωθεί και ποιο είναι το ενεργητικό στο οποίο αν πέσουν οι τιμές θα γίνει το χρέος μη εξυπηρετήσιμο.

Όπως σημειώνεται στο βίντεο ένα σημείο που πρέπει να εστιάσει κανείς είναι το εταιρικό χρέος. Στις ΗΠΑ πονοκέφαλο αποτελούν τα φοιτητικά δάνεια τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ένα στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η νέα γενιά ξεκινά τον εργασιακό της βίο υπερχρεωμένη, κάτι που μπορεί να πλήξει την κατανάλωση και μαζί την οικονομία.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus