Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H «εξέγερση» της Ρώμης πληγώνει τις ιταλικές τράπεζες

H αβεβαιότητα που προκαλεί η λαϊκιστική κυβέρνηση στις αγορές υπονομεύει την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών. Η επικίνδυνη άνοδος στα spreads των CDS, οι καταθέσεις και το μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους.

H «εξέγερση» της Ρώμης πληγώνει τις ιταλικές τράπεζες
  • Lex

Οι Ιταλοί τραπεζίτες θα αντιμετωπίζονταν με κατανόηση, αν ξεκινούσαν την ημέρα τους με έναν τετραπλό εσπρέσο αντί για έναν διπλό.

Η πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων, στα οποία έχουν μεγάλη έκθεση οι τράπεζες της χώρας, θα ήταν ήδη ένας αρκετός λόγος. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε την αύξηση του κόστους των CDS, της τιμής για την ασφάλιση του χρέους των ίδιων των τραπεζών έναντι μιας χρεοκοπίας.

Η απόφαση της λαϊκιστικής κυβέρνησης να αυξήσει τον στόχο του ελλείμματος έχει ταρακουνήσει τις αγορές, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Μια γρήγορη ματιά στα υψηλότερα spreads των ευρωπαϊκών CDS δείχνει ότι μόνο οι τουρκικές τράπεζες έχουν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα τους τελευταίους έξι μήνες, όσον αφορά την πιστοληπτική τους αξιοπιστία. Από τις ιταλικές τράπεζες, ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά και για τις Banca Monte dei Paschi di Siena και UBI Banca, δύο μεσαίου μεγέθους τραπεζικά ιδρύματα. Αλλά υπάρχουν ρίσκα και για τα μεγαλύτερα.

Δείτε για παράδειγμα τη UniCredit. Ως τον φετινό Ιούλιο, η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο είχε ολοκληρώσει μόλις το ένα τρίτο του προγράμματος χρηματοδότησης για τη φετινή χρονιά. Η τράπεζα έχει αναφέρει πως από τότε δεν έχει επιστρέψει στις κεφαλαιακές αγορές, ενεργοποιώντας, αντίθετα, άλλες πηγές χρηματοδότησης. Οι μήνες που περίμενε για τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές πήγαν χαμένοι. Οι συνθήκες μάλλον επιδεινώθηκαν.

Πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα; Μετά το απόγειο της κρίσης της ευρωζώνης, οι κεφαλαιακοί δείκτες στον ιταλικό τραπεζικό τομέα έχουν βελτιωθεί. Οι τράπεζες συρρικνώνουν επίσης τα αχανή χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της UniCredit είχαν υποχωρήσει 25% σε ετήσια βάση στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η διαδικασία μείωσης του ρίσκου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η αβεβαιότητα στις αγορές δεν πρόκειται να βοηθήσει. Όπως και τότε, ο φρενήρης κύκλος πολιτικών ειδήσεων αφήνει τις τράπεζες ευάλωτες. Στα μέσα της φετινής χρονιάς, η UniCredit ανέφερε ότι η πτώση στα ιταλικά ομόλογα έχει πλήξει τον λόγο κεφαλαιακής επάρκειας CT1 κατά 30 μονάδες βάσης.

Τα spreads έναντι των γερμανικών bund έχουν διευρυνθεί ακόμα περισσότερο από τότε. Κάθε κίνηση 10 μονάδων βάσης στο spread έχει αντίκτυπο 2,6 μονάδων βάσης στον λόγο CET1 της UniCredit.

Για την ώρα, οι ιταλικές τράπεζες παραμένουν παγιδευμένες σε ένα καθοδικό σπιράλ: η αστάθεια των τραπεζών και η αστάθεια της κυβέρνησης τροφοδοτούν αέναα η μία την άλλη. Ο συνασπισμός των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας φαίνεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό του και με το υπουργείο Οικονομικών.

Ως απάντηση στο sell-off στις αγορές, η Ρώμη υποσχέθηκε να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα από το 2020 και έπειτα. Μια μικρή παραχώρηση. Η κυβέρνηση θα υποβάλει το επίσημο δημοσιονομικό της σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές καλά θα κάνουν να προσδεθούν.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v