Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Νόμπελ Οικονομίας και η άλλη όψη της ανάπτυξης

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομική εξίσωση και η σημασία της καινοτομίας στην παραγωγή του ΑΕΠ. Οι βασικές αρχές των Paul Romer και William Nordhaus οι οποίες τους έδωσαν το Νόμπελ Οικονομίας.

Οι φετινοί νικητές του Νομπελ Οικονομίας, Paul Romer και William Nordhaus έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που σκεπτόμαστε για την οικονομική ανάπτυξη, τονίζει o Martin Sandbu στο παραπάνω video. O Romer εμβάθυνε τις γνώσεις μας για την καινοτομία και ο Nordhaus δημιούργησε μοντέλα για τους τρόπους που η ανάπτυξη επηρεάζει το κλίμα αλλά και επηρεάζεται από αυτό.

Πριν από αυτούς οι οικονομολόγοι εξηγούσαν την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της υλικής επένδυσης και της συσσώρευσης κεφαλαίου. Στη συνέχεια ο Romer σκέφτηκε σε βάθος για το πώς η παραγωγικότητα εξαρτάται από ιδέες, πόσο έξυπνοι είμαστε στο να παράξουμε πράγματα με ένα δεδομένο ποσό κεφαλαίων και εργασίας. Στη συνέχεια δημιούργησε μοντέλα για το πώς πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί επηρεάζουν το πόσο γρήγορα την καινοτομία στις εκάστοτε οικονομίες.

Ο Nordhaus έφερε την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής στα οικονομικά. Δημιούργησε τα πρώτα μοντέλα για την επιρροή του κλίματος στην οικονομική δραστηριότητα και την αλληλεπίδραση των δυο με περίπλοκους τρόπους. Η εργασία του στηρίζει όλες τις εκτιμήσεις για το κόστος περιορισμού της κλιματικής αλλαγής αλλά και το πολύ μεγαλύτερο που προκύπτει αν δεν κάνουμε τίποτα.

Χάρη στους δυο οικονομολόγους είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση να βρούμε καλύτερες πολιτικές ώστε να αντιμετωπίσουμε την καινοτομία και την κλιματική αλλαγή.

Το Νόμπελ τους άξιζε.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v