Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας

Ενα κράτος στο οποίο λιγότερες από μια στις 10 επιχειρήσεις ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πτυχιούχοι είναι λίγοι δείχνει καταδικασμένο σε αυτό που βιώνει σήμερα η γειτονική χώρα. Οι φτωχές επιδόσεις στην εκπαίδευση. Το τεράστιο βάρος του χρέους και η χρόνια στασιμότητα στην ανάπτυξη.

Η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς είναι γνωστή. Το παραπάνω video, ωστόσο, καταγράφει άγνωστες πτυχές για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας που εν τέλει οδήγησε στην άνοδο μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει χρόνια στασιμότητα και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εταιρική κουλτούρα, η παιδεία και το χρέος είναι κάποιες από τις ρίζες του προβλήματος.

Το ΑΕΠ της χώρας είναι ακόμα 5% χαμηλότερα από την προ κρίσης (2008) κορυφή του, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Η έλλειψη βιομηχανικού εκσυγχρονισμού έχει πνίξει την παραγωγικότητα. Λιγότερες από μια στις 10 μη χρηματοοικονομικές εταιρείες πωλούν προϊόντα διαδικτυακά.

Πλήγμα αποτελεί και η εκπαίδευση καθώς λιγότεροι από ένας στους τρεις νέους ηλικίας μεταξύ 25-34 έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Οσο για το χρέος, όπως είναι γνωστό είναι το δεύτερο (πίσω από την Ελλάδα) υψηλότερο στην Ευρώπη με βάση τη σχέση χρέους/ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο λόγος που ξοδεύει 3,7% του ΑΕΠ για πληρωμές τόκων.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v