Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας

Ενα κράτος στο οποίο λιγότερες από μια στις 10 επιχειρήσεις ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πτυχιούχοι είναι λίγοι δείχνει καταδικασμένο σε αυτό που βιώνει σήμερα η γειτονική χώρα. Οι φτωχές επιδόσεις στην εκπαίδευση. Το τεράστιο βάρος του χρέους και η χρόνια στασιμότητα στην ανάπτυξη.

Η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς είναι γνωστή. Το παραπάνω video, ωστόσο, καταγράφει άγνωστες πτυχές για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας που εν τέλει οδήγησε στην άνοδο μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει χρόνια στασιμότητα και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εταιρική κουλτούρα, η παιδεία και το χρέος είναι κάποιες από τις ρίζες του προβλήματος.

Το ΑΕΠ της χώρας είναι ακόμα 5% χαμηλότερα από την προ κρίσης (2008) κορυφή του, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Η έλλειψη βιομηχανικού εκσυγχρονισμού έχει πνίξει την παραγωγικότητα. Λιγότερες από μια στις 10 μη χρηματοοικονομικές εταιρείες πωλούν προϊόντα διαδικτυακά.

Πλήγμα αποτελεί και η εκπαίδευση καθώς λιγότεροι από ένας στους τρεις νέους ηλικίας μεταξύ 25-34 έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Οσο για το χρέος, όπως είναι γνωστό είναι το δεύτερο (πίσω από την Ελλάδα) υψηλότερο στην Ευρώπη με βάση τη σχέση χρέους/ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο λόγος που ξοδεύει 3,7% του ΑΕΠ για πληρωμές τόκων.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus