Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λάθος του Τραμπ με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Οι ΗΠΑ έχουν αναδειχτεί στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου, εξέλιξη που ανατρέπει θεμελιακά τα συμφέροντά της σε ότι αφορά τις τιμές. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα και ποια είναι η χρυσή τομή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει διαρκώς προκειμένου να πετύχει χαμηλότερες διεθνείς τιμές πετρελαίου. Αυτό, άλλωστε, ήταν στο παρελθόν προς το συμφέρον της υπερδύναμης, καθώς απελευθέρωνε πόρους που μπορούσαν να διατεθούν στην κατανάλωση ή αλλού.

Τα δεδομένα, όμως, δεν είναι πια τα ίδια, όπως αποκαλύπτει το παραπάνω video. Η αιτία είναι το σχιστολιθικό πετρέλαιο το οποίο παράγεται στις ΗΠΑ.

Ένα στοιχείο που δείχνει τη διαφορά είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτός κατοικιών, τα χρήματα δηλαδή που ξοδεύονται σε εξοπλισμό κ.τλ. Το συνολικό μέγεθος έως και την εποχή της ύφεσης, προ μιας οκταετίας περίπου, κινούνταν παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο του πετρελαίου.

Τα δεδομένα όμως έκτοτε άλλαξαν και τα δυο μεγέθη αποκλίνουν. Ο λόγος είναι ότι η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται άμεσα στην πορεία των τιμών. Όταν οι τελευταίες υποχωρούν πολύ κόβει απότομα παραγωγή και επενδύσεις. Αυτό φαίνεται και από την περίοδο που η τιμή του μαύρου χρυσού είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια. Σε περιόδους που η τιμή ανεβαίνει, αντιδρά αντίστροφα.

Ηδη από το 2013 οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και έτσι ο κλάδος επηρεάζει περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας. Αποτέλεσμα είναι η υπερδύναμη να έχει το ίδιο περίπου πρόβλημα με πολλές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Θέλει η τιμή του πετρελαίου να είναι χαμηλά για να τονώνεται η κατανάλωση, αλλά όχι και πάρα πολύ χαμηλά…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v