Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημάδεψε την παγκόσμια οικονομία το 2018

Οι ανταλλαγές… δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το φρενάρισμα της παγκόσμιας οικονομίας και τα sell off στις διεθνείς αγορές. Οι δίδυμες κρίσεις σε Ιταλία και Τουρκία, η κρίσιμη καμπή στην πορεία για το Brexit και γιατί το 2019 φαντάζει… δύσκολο.

Κάθε άλλο παρά… πληκτικό αποδείχτηκε το 2018 για την παγκόσμια οικονομία, όπως φαίνεται και από το video του Martin Sandbu στο οποίο καταγράφει μήνα προς μήνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά.

Ο Γενάρης μπήκε με καλούς οιωνούς καθώς η ανάπτυξη ενισχύονταν σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση την Μεγάλη Βρετανία που βρίσκεται σε διαδικασία Brexit. Τα αρνητικά σήματα, όμως δόθηκαν τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε με βίαια διόρθωση των διεθνών αγορών και εκτίναξη του «δείκτη φόβου» για να ακολουθήσουν, τον Μάρτιο, οι εκλογές στην Ιταλία που έφεραν τους λαϊκιστές στην εξουσία αλλά και η επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας στην απαρχή μιας εμπορικής διαμάχης που βρίσκεται πολύ κοντά στο να μετατραπεί σε πόλεμο.

Καθώς προχωρούσε η χρονιά η Αργεντινή οδηγούνταν ξανά στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ενώ γίνονταν ορατές οι πρώτες συνέπειες από την επιβολή δασμών. Φτάσαμε στον Ιούλιο με την αμερικανική οικονομία να δείχνει δύναμη, χάρη και στις μεγάλες περικοπές φόρου της περασμένης χρονιάς.

Τον Αύγουστο στην παγκόσμια οικονομία κυριάρχησε η τουρκική κρίση, με την κατάρρευση της λίρας, ενώ το φθινόπωρο τα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από την Ιταλία μετά την απόφαση να υποβάλει προϋπολογισμό με στόχο έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ πυροδοτώντας άμεση αντίδραση της Κομισιόν.

Η ιταλική κρίση κόστισε στην ευρωπαϊκή οικονομία η οποία το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας διετίας, ενώ την ίδια στιγμή το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων άφηνε τα σημάδια του στην βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας και η Κίνα παρουσίαζε την μικρότερη αύξηση ΑΕΠ εδώ και μια δεκαετία.

Μοιραία ήρθε το sell off του Οκτωβρίου στις μετοχές ανά τον πλανήτη με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες.

Νοέμβριο η Μεγάλη Βρετανία συγκλονίζεται από μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων στη σκιά της συμφωνίας της Μέι για το Brexit, ενώ στη συνέχεια η ίδια η πρωθυπουργός δοκιμάστηκε από την πρόταση μομφής.

Υπό το βάρος των παραπάνω είναι πολύ πιο εύκολο να δεις τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα, παρά να βελτιώνονται…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v