Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εικόνες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά

Πρωταγωνιστής σε κρίσιμες εξελίξεις της περασμένης χρονιάς ο Ντ. Τραμπ. Ποιες ήταν οι εξελίξεις σε κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά θέματα. Οι συρράξεις, οι φυσικές καταστροφές και τα γεγονότα που χαρακτήρισαν την χρονιά που φεύγει.

Γεμάτη κρίσιμα γεγονότα ήταν η χρονιά που αποχαιρετούμε την Τρίτη, όπως φαίνεται και από το σχετικό video.

«Σήμα» δόθηκε με το καλημέρα, με την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Βορειοδυτική Συρία και συνεχίστηκε με την δολοφονία 17 ανθρώπων στην Φλόριντα.

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργέι Σκριπάλ και της κόρης του κυριάρχησε για μήνες στο διεθνές στερέωμα, ενώ ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping εξασφάλισε την μακροημέρευσή του στην συγκεκριμένη θέση αίροντας τον έως τότε ισχύοντα περιορισμό των δυο μόνο θητειών στη θέση. Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στα ηνία της Ρωσίας.

Στην πολύπαθη Συρία και συγκεκριμένα στη Δούμα καταγράφηκαν θάνατοι που αποδόθηκαν σε επίθεση με χημικά, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Δύσης με πυραυλικά χτυπήματα κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Ιστορική στιγμή ήταν αυτή που ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un πέρασε τα σύνορα με τη Νότια Κορέα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Moon Jae-in, αλλά και η υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία οι ΗΠΑ αποσύρονταν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιραν.

Ο πλανητάρχης τροφοδότησε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποφασίζοντας την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, πόνταρε πολλά στην, επίσης ιστορική, συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά παράλληλα απέσυρε την χώρα του (και) από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η επιβολή δασμών έναντι της Κίνας προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία αλλά η Apple πρόλαβε να δει την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πρωτού βουτήξει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μετά τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο Μάτι, η Ιταλία βίωσε την δική της τραγωδία με τον θάνατο 43 ανθρώπων από την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα. Μια ακόμα τραγωδία εξελίχθηκε στην Ινδονησία καθώς μετά από σεισμό και τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους 2.256 άτομα. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και πριν από λίγες ημέρες μετά από έκρηξη ηφαιστείου και νέο τσουνάμι.

Τον Οκτώβριο δολοφονήθηκε ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζ. Κασόγκι ενώ στη Βραζιλία τη θέση του προέδρου καταλάμβανε ο δεξιός πολιτικός Jair Bolsonaro.

Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, ζητούμενο όμως παραμένει το εάν θα εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων ήταν, χωρίς αμφιβολία, το πολιτικό γεγονός που κυριάρχησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v