Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν φταίει η Κίνα για τα δεινά της Apple

Η διοίκηση της αμερικανικής πολυεθνικής «κατηγορεί» την Κίνα για την απρόσμενη πτώση στα έσοδα που έπληξε και την μετοχή της. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα με την στρατηγική της σε ότι αφορά τις τιμές των iPhone.

Δυο πρόσφατα μοντέλα iPhone χρησιμοποιεί ο Tim Bradshaw των Financial Times για να δείξει το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας.

Το Xs έχει καλύτερη κάμερα, ενώ το XR ευρεία γκάμα χρωμάτων. Το πρώτο κοστίζει 1.000 δολάρια ενώ το άλλο 750 δολάρια. Το πρόβλημα; οι επενδυτές φοβούνται ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν τη διαφορά και δεν επιλέγουν κανένα εκ των δυο.

Οι ακριβές τιμές «έσωσαν» το προηγούμενο διάστημα την αμερικανική εταιρεία από την κάμψη στην παγκόσμια αγορά κινητών. Αλλωστε αμφότερα είναι πολύ ακριβότερα από 600 δολάρια που ήταν η τυπική τιμή ενός iPhone.

Τώρα φαίνονται τα όρια αυτής της στρατηγικής. Η Apple για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πωλήσεις θα πέσουν περισσότερο απ’ όσο είχε υπολογίσει τον Νοέμβριο. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη πτώση στην μετοχή.

Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την εξέλιξη στην πτώση της κινεζικής αγοράς. Ωστόσο ο Tim Cook παραδέχτηκε ότι οι επιδόσεις των νέων μοντέλων στις αναπτυγμένες αγορές δεν ήταν όσο καλή ήλπιζε.

Αυτό δείχνει ένα βαθύτερο πρόβλημα της εταιρείας: Πολλοί πελάτες της φαίνεται πως δεν επιλέγουν κανένα από τα δυο προαναφερθέντα μοντέλα και να αρκούνται στα iPhone που έχουν ήδη....

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v