Κρίσιμο debate για τις εξορύξεις σε μεγάλα βάθη

Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για την προμήθεια σπάνιων μετάλλων οδηγεί στα βάθη των ωκεανών. Οι τεχνικές δυσκολίες, τα πειράματα και οι αντιδράσεις για τον κίνδυνο μόλυνσης. Ποια είναι η εναλλακτική.

Η τεράστια ζήτηση για σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για εξορύξεις σε μεγάλα βάθη.

Όπως επισημαίνεται στο παραπάνω βίντεο, η US Geological Survey (USGS) υποστηρίζει ότι στα βάθη των ωκεανών υπάρχει περισσότερο νικέλιο, κοβάλτιο και πιθανώς «σπάνιες γαίες», απ’ ότι αν αθροιστούν όλα τα αποθέματα στην στεριά.

Η εξόρυξη είναι ακόμα σε πειραματική φάση, αλλά εταιρείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ εργάζονται για την κατασκευή μηχανημάτων που θα συλλέξουν τα μέταλλα. Η πλευρά όσων τάσσονται υπέρ τονίζουν ότι η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη θα βοηθήσει στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ειδικά στην περίπτωση του κοβάλτιου, ενός κρίσιμου μετάλλου για τις μπαταρίες το οποίο ως επί το πλείστον παράγεται στο Κογκό, όπου η παιδική εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο.

Η USGS περιμένει η παραγωγή από εξορύξεις σε μεγάλα βάθη να φτάσει στο 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού έως το 2030 και στο 15% έως το 2050, παρότι έως σήμερα κανένας δεν έχει τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία για εμπορικούς σκοπούς.

Από την άλλη πλευρά, όμως, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο να διαταραχθεί το οικοσύστημα επί δεκαετίες και να υποστεί μόνιμη ζημιά ο βυθός των ωκεανών.

Αντιπροτείνουν την ανακύκλωση έξυπνων τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών ως αντίδοτο για την κάλυψη των αναγκών. Ηδη, η Apple διακήρυξε την πρόθεσή της να κατασκευάζει τα iphone και τις υπόλοιπες συσκευές αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά…

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v