Τα ρομπότ φέρνουν... επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες

Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι η βασική στόχευση των start up, που θέλουν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα στην γεωργία. Πώς λειτουργεί η τεχνολογία και ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Η τεχνολογία έχει βαλθεί να αλλάξει συθέμελα τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, παρότι έχει προχωρήσει, όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.

Ένα μικρό ρομπότ της Small Robot Company καταγράφει την «υγεία» ενός χωραφιού και συνδυάζοντας την εικόνα με την ακριβή θέση που βρίσκεται δημιουργεί ένα χάρτη ακρίβειας 2 εκατοστών! Ετσι ο αγρότης μπορεί να «ζουμάρει» και να εντοπίσει προβλήματα πριν επεκταθούν. Το συγκεκριμένο ρομπότ, όμως, έχει ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να κινηθεί σε ορισμένα εδάφη ή να λειτουργήσει υπό βροχή.

Σε ότι αφορά την γεωργία, ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η ενέργεια, αλλά και ότι η εξαρτάται κατά πολύ από το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, αν μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα και να επέμβεις στοχευμένα σε ένα σημείο, μπορείς να εξασφαλίσεις εξοικονόμηση 60%.

Ωστόσο τέτοιες εξοικονομήσεις θα γίνουν εφικτές μόνο αν οι αγρότες αντικαταστήσουν τα τρακτέρ με μια νέα γενιά μηχανημάτων: τα «smart bots» τα οποία θα πρέπει να είναι ελαφρά και αρκετά ευέλικτα για να σπείρουν, να καθαρίζουν τα ζιζάνια και να τοποθετήσουν λίπασμα σε επιμέρους φυτά, χωρίς να πληγώνουν άλλα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα.

Το πρόβλημα είναι ότι η τεχνολογία αυτή για να προχωρήσει θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση, κάτι δύσκολο δεδομένης της μικρής μοναδιαίας αξίας των βασικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι…

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v