Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολυπληθέστερες πόλεις ανά τους αιώνες!

Πώς άλλαξε η ανθρωπογεωγραφία στις μεγάλες πόλεις από το 1.500 ως σήμερα. Η μετακίνηση πληθυσμών και η κυριαρχία των αναδυόμενων αγορών. H μετάβαση από την Κωνσταντινούπολη στο... Τόκιο. Ενα εντυπωσιακό bar chart race.

Ενα εντυπωσιακό γράφημα δείχνει τις πλέον πολυπληθείς πόλεις του κόσμου όπως αυτές εξελίχθηκαν από το 1.500 μ.χ. έως και το 2018.

Πίσω στις αρχές του 16ου αιώνα οι περισσότεροι ζούσαν στην ανατολή, είτε την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική ή σε Ινδία και Κίνα. Καθώς ο αιώνας περνούσε το Πεκίνο έδινε στην Κωνσταντινούπολη τα σκήπτρα της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο. Κάπου εκεί Παρίσι, Λονδίνο και Νάπολι έκαναν την εμφάνισή τους στη λίστα.

Καθώς περνούσε το 1.600 το Τόκιο αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση, αλλά τα δεδομένα θα άλλαζαν εκ νέου. Η βιομηχανική επανάσταση έφερε το Λονδίνο στην τρίτη θέση και καθώς το 19ος αιώνας ξεκινούσε ο πληθυσμός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κατοίκους και πέντε δεκαετίες αργότερα έφτασε τα δυο εκατομμύρια.

Μπαίνουμε στον 20ο αιώνα και η Βόρεια Αμερική εμφανίζεται στο γράφημα. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τρεις πόλης της περιοχής βρίσκονται στη λίστα και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες είναι στην Ευρώπη. Κάπου εκεί, όμως, το Τόκιο επιστρέφει.

Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας ήταν περίπου 10 εκατομμύρια. Διπλασιάστηκε σε μόλις 20 χρόνια και δεν άργησε πολύ να φτάσει τα 30 εκατομμύρια.

Ένα στοιχείο το οποίο προκύπτει από τα τελευταία τριάντα χρόνια που καταγράφονται στο γράφημα είναι ότι πόλεις της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης βγαίνουν από τις πρώτες θέσεις και δίνουν τη θέση τους σε άλλες από την Ασία, την Ινδία και την Λατινική Αμερική.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v