Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά πίσω από την πρώτη φωτογραφία «μαύρης τρύπας»

Η συνεργασία οκτώ τηλεσκοπίων που ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύστημα μεγέθους… γης. Τι φαίνεται στην φωτογραφία της «μαύρης τρύπας» που απέχει 53 εκατ. έτη φωτός από τον πλανήτη.

Οκτώ ραδιοτηλεσκόπια συνεργάστηκαν για να έχουμε την πρώτη φωτογραφία μιας γιγάντιας «μαύρης τρύπας», έξι δισεκατομμύρια φορές πιο ογκώδη από τον δικό μας ήλιο. Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Μ87 και απέχει 53 εκατομμύρια έτη φωτός.

Δεν μπορείς να δεις μέσα σε μια μαύρη τρύπα καθώς ούτε το φως, ούτε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορούν να ξεφύγουν από την βαρυτική της έλξη. Αυτό που φαίνεται είναι ένα φωτεινό δαχτυλίδι πρωτονίων, σωματίδια που κανονικά θα ταξίδευαν σε ευθεία γραμμή αλλά ακολουθούν ένα κυκλικό μονοπάτι εξαιτίας της ακραίας βαρύτητας, πριν τελικά απορροφηθούν από τη «μαύρη τρύπα».

Η φωτογραφία δεν θα μπορούσε να τραβηχτεί από ένα μόνο σημείο παρατήρησης. Τα τελευταία δυο χρόνια η συνεργασία «Event Horizon Telescope» επεξεργάστηκε ραδιοκύματα από οκτώ τηλεσκόπια που εστίασαν στον M87 επί μια εβδομάδα.

Ο συνδυασμός των στοιχείων τους δημιούργησε αυτό που, στην πράξη, είναι ένα τηλεσκόπιο στο μέγεθος της γης!

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v