Γιατί η κρίση αύξησε τις ανισότητες στις ΗΠΑ

Οι τοποθετήσεις του πλούσιου 10% που επέτρεψε να αυξήσουν την ψαλίδα έναντι της πλειονότητας των πολιτών στην υπερδύναμη. Η σημασία του ράλι στις αγορές και η εικόνα στην κτηματαγορά.

Τον διαχωρισμό μεταξύ της επένδυσης στις αγορές και της τοποθέτησης χρημάτων στην κτηματαγορά εξερευνά το video της Brooke Fox εξηγώντας πως αυτά τα δυο αυξάνουν την ανισότητα πλούτου, ένα «καυτό» θέμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Στην ανάλυση γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της ανισότητας στο εισόδημα και αυτής σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, η οποία και αναλύεται.

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι το πλούσιο 10% στις ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του τοποθετημένο σε επενδυτικά προϊόντα εκτός κτηματαγοράς (μετοχές, ομόλογα κ.τλ.). Αντίθετα, για το φτωχότερο 50% του πληθυσμού το σημαντικότερο μέρος της περιουσίας τους είναι τοποθετημένο σε ακίνητα, όπως η κατοικία τους.

Κομβική στιγμή για την διεύρυνση της ανισότητας αποδείχτηκε η χρηματοπιστωτική κρίση. Και αυτό γιατί ακολούθησε ένα ράλι στις αγορές πολύ ισχυρότερο απ’ όσο η ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Ετσι, η ανισότητα στον πλούτο διευρύνθηκε έτι περαιτέρω.Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v