Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να «φρενάρει» o S&P 500

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η μείωση των εταιρικών κερδών, οι υψηλές αποτιμήσεις και ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία του δείκτη προς τα ρεκόρ.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει το ξέφρενο ράλι παρά το γεγονός ότι τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας και των επιχειρήσεων δεν είναι τόσο θετικά.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 60% την τελευταία πενταετία αλλά μόνο το τελευταίο έτος η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών είναι μηδενική, ενώ συνεχίζει να μαίνεται η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος της μεταποίησης έχει συρρικνωθεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ενώ πριν λίγες εβδομάδες υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση της κόντρας των ΗΠΑ με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι αποτιμήσεις των μετοχών με βάση τον λόγο P/E έχει πλησιάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι επίκειται κάποιο «κραχ» στις αγορές. Δημιουργούν ωστόσο ερωτήματα για το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ράλι.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο συντάκτης των Financial Times Ρόμπερτ Άμστρονγκ παρουσιάζει αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα πίσω από το ράλι και παραθέτει τα επιχειρήματα των «ταύρων» και των «αρκούδων».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v