Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο κορωνοϊός χτυπά τις αγορές

Αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πώς επηρέασε τις τιμές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων.Οι εκτιμήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα και η εξάπλωση του σε διάφορες χώρες έχει ήδη ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές. Η επιδημία έχει επηρεάσει τις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων, μετοχών και νομισμάτων, αλλά με διαφορετικό τρόπο την κάθε μία.

Για παράδειγμα οι τιμές των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, επειδή οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Από την άλλη, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει διολισθήσει γιατί υπάρχουν φόβοι ότι θα μειωθεί η ζήτηση για καύσιμα. Χτύπημα έχουν δεχτεί και τα νομίσματα των χωρών που σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών τους καταλήγει στην Κίνα.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν ρίξει την τιμή του χαλκού, ενώ πολλοί προβλέπουν ανάλογη πτώση και για τον χάλυβα.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο ανήσυχοι πρέπει να είναι οι επενδυτές για τις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις της επιδημίας στις αγορές.

Το βίντεο των Financial Times επιχειρεί να δώσει μια απάντηση λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες επιδημίες όπως αυτή του Sars και τη σημασία της κινεζικής οικονομίας για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v