Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί να επενδύσει κανείς σε αρνητικά επιτόκια;

Το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει σήμερα αρνητική απόδοση. Οι Financial Times αναλύουν σε ένα συνοπτικό βίντεο τις οικονομικές δυνάμεις πίσω από αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο.

Φανταστείτε ότι δανείζετε σε κάποιον 100 ευρώ και αυτός σας επιστρέφει 90 ευρώ σε δέκα χρόνια από σήμερα. Η συμφωνία δεν φαίνεται και πολύ επικερδής, αλλά είναι ακριβώς αυτό που ισχύει όταν κάποιος επενδυτής αγοράζει ομόλογο με αρνητική απόδοση.

Σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει σήμερα αρνητική απόδοση. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο;

Αυτό επιχειρεί να κάνει η δημοσιογράφος των Financial Times, Federica Cocco, εστιάζοντας στον ρόλο της νομισματικής πολιτικής, τα κίνητρα των θεσμικών επενδυτών και το καθεστώς των κρατικών ομολόγων ως «ασφαλών καταφυγίων».

Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή στοιχεία ενεργητικού επειδή οι κυβερνήσεις είναι αξιόπιστοι δανειστές. Επιπλέον, οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων μπορούν να τα πουλήσουν και να τα αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά.

Στο βίντεο που ακολουθεί η κα. Cocco αναλύει πώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων σε ένα τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v