Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Θα μπορέσει η Κίνα να σώσει την παγκόσμια οικονομία;

Το 2008 η Κίνα βοήθησε να αποκατασταθεί η παγκόσμια ανάπτυξη με ένα τεράστιο πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης. Καθώς ανακάμπτει από την πανδημία, το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να το ξανακάνει.

Kαθώς η Κίνα ανακάμπτει σταδιακά από το σοκ του κορωνοϊού και ο υπόλοιπος πλανήτης δέχεται το χτύπημα της πανδημίας, το Πεκίνο αρχίζει να στρέφει την προσοχή του προς τον έξω κόσμο, στέλνοντας μάσκες, αναπνευστήρες και γιατρούς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ερώτημα όσον αφορά τον ρόλο της Κίνας.

Μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως το έκανε μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2008;

Το Πεκίνο είχε τότε λανσάρει ένα πρόγραμμα τόνωσης 590 δισ. δολαρίων το όποιο κατόρθωσε να βάλει και πάλι μπροστά την κινεζική οικονομία. Η ζήτηση που δημιούργησε βοήθησε μαζί με τα μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αποκατασταθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Μπορεί να επαναλάβει κάτι τέτοιο η Κίνα σήμερα;

Στο βίντεο που ακολουθεί οι Financial Times προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα με τη βοήθεια ενός δείκτη που καταγράφει την ταχύτητα με την οποία έχουν αρχίσει να κινούνται οι κύλινδροι της κινεζικής οικονομικής μηχανής.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v