Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μας έδειξαν οι ελλείψεις στα... χαρτιά υγείας

Πώς εξηγείται η ξαφνική έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο πανικός, οι πραγματικές αδυναμίες και τα αντικειμενικά προβλήματα στη διαδικασία της παραγωγής.

Για εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία η εύρεση χαρτιού τουαλέτας ήταν δύσκολη υπόθεση στις ΗΠΑ αλλά και άλλα μέρη του κόσμου. Τα διδάγματα για το πώς λειτουργούν οι αλυσίδες προμήθειας περιγράφει το παραπάνω βίντεο.

Όπως εξηγεί το αγοραστικό κρεσέντο από την πλευρά των καταναλωτών δεν ήταν απλά μια υπερβολική αντίδραση. Στηρίζεται εν μέρει και σε πραγματικά δεδομένα. Ερευνα δείχνει ότι μένοντας σπίτι το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό καταναλώνει 40% περισσότερο χαρτί.

Το πρόβλημα που προέκυψε δεν αφορούσε την προμήθεια ακατέργαστου χάρτινου πολτού. Σχετίζεται με το πώς κατασκευάζεται το χαρτί και για ποιόν, καθώς η παραγωγή χωρίζεται σε αυτή που αφορά εμπορική και καταναλωτική χρήση. Και οι δυο αγορές είναι τελείως διαφορετικές λόγω συσκευασίας και στάνταρτ παραγωγής.

Οι πωλήσεις χαρτιού στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 71% τις εννέα εβδομάδες που προηγήθηκαν του Μαίου. Οι εταιρείες έσπευσαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση. Η Procter and Gamble για παράδειγμα το έκανε εστιάζοντας στις πλέον δημοφιλείς από τις φίρμες της.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δείχνει πόσο εύκολο είναι να διαταραχθεί μια αλυσίδα προμήθειας.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v