Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο Μπολσονάρου κερδίζει πόντους στην πανδημία

Ανεβαίνει η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου παρότι η Βραζιλία είναι δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό θανάτων. Η ταχεία ανάρρωση από την Covid-19, η αυτοπροβολή ως «υπερδύναμος» και η χρήση υδροχλωροκίνης.

Εχοντας ξεπεράσει την μόλυνση από τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος της Βραζιλίας επανέρχεται στο προσκήνιο και παρά τις τραγικές επιδόσεις της κυβέρνησης του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βγαίνει προς ώρας πολιτικά ενισχυμένος.

Όπως υπενθυμίζει ο παραπάνω βίντεο Ζαίρ Μπολσονάρο επανειλημμένα υποτίμησε τη σοβαρότητα της Covid-19 και μετείχε σε πορείες χωρίς να φορά μάσκα. Χαρακτήρισε την ασθένεια «συνάχι» παρότι η χώρα του είναι -μετά τις ΗΠΑ- αυτή που έχει πληγεί περισσότερο με βάση τον αριθμό θανάτων.

Ακολουθώντας τον Ντόναλντ Τραμπ πήρε υδροχλωροκίνη, ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο, παρότι η στάση του αυτή οδήγησε σε παραίτηση δυο υπουργούς Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά επιστρέφοντας στα καθήκοντά του, μετά από δυο εβδομάδες καραντίνας βλέπει τα ποσοστά αποδοχής του να παραμένουν αλώβητα, γύρω στο 30% και μάλιστα να κινούνται αυξητικά. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; φαίνεται να επωφελείται από δυο στοιχεία: η γρήγορη ανάρρωση ενισχύει το επιχείρημά του ότι η πανδημία δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Παράλληλα, του ενισχύει την εικόνα ως «υπεράνθρωπο Μεσσία».

Πολλά μπορεί να πάνε στραβά για τον Ζ. Μπολσονάρο. Οι θάνατοι μπορεί να αυξηθούν σε επίπεδα που δεν θα είναι ανεκτά. Ανθρωποι κοντά του μπορεί να υποκύψουν στην Covid-19 και η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία να χειροτερέψει.

Προς ώρας όμως ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα που έβαλε φαίνεται πως αποδίδει.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v