Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κίνηση της FDA που πάει… πίσω το εμβόλιο

Ποιος είναι ο όρος που έβαλε η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία έγκρισης στις φαρμακευτικές με τον οποίο τινάζονται στον αέρα τα όνειρα Τραμπ να πάει στις εκλογές με εγκεκριμένο για χρήση εμβόλιο.

Αν πιστέψουμε τα όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απέχει μόλις λίγες εβδομάδες. Σύμβουλοί του, όπως σημειώνει το παραπάνω βίντεο, βλέπουν την ανακάλυψή του προ των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου σαν το «ιερό δισκοπότηρο». Αλλωστε θα του επιτρέψει να υποστηρίξει ότι υπό την ηγεσία του η χώρα περνά τον σκόπελο.

Όταν πήρε συνέντευξη από τον Stephen Hahn, τον άνθρωπο που ηγείται της αμερικανικής Food and Drug Administration (FDA), η οποία θα δώσει την έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, ο συντάκτης των FT Kiran Stacey τον άκουσε να λέει πως είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως ακόμα και πριν το τέλος της τελικής δοκιμής (φάση 3). Το γεγονός δημιούργησε την πεποίθηση ότι το σενάριο να υπάρξει εμβόλιο προς της 3ης Νοεμβρίου είναι υπαρκτό.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Η FDA πρόσφατα άρχισε επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ένα επιπρόσθετο πακέτο οδηγιών που καθιστά πρακτικά αδύνατο να υπάρξει εμβόλιο αρχές Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί για να κάνει αίτηση έγκρισης μια εταιρεία θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει επί δίμηνο τουλάχιστον τους μισούς από τους εθελοντές στην έρευνα. Ο χρόνος μετρά από τη στιγμή που έλαβαν την τελευταία δόση.

Ακόμα και για τις εταιρείες που ξεκίνησαν γρήγορα τη διαδικασία αυτός ο όρος ουσιαστικά διαγράφει το σενάριο του Νοεμβρίου. Αλλωστε όταν ο Hahn αλλά και ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Anthony Fauci παρουσιάστηκαν στη Γερουσία τόνισαν ότι δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουμε εμβόλιο τόσο γρήγορα…

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v