Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόλεμος κατασκόπων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Στα 600 δισεκατομμύρια υπολογίζουν κάποιοι το κόστος για την αμερικανική οικονομία από την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων. Ένα φάκελο αντικατασκοπίας που αφορά την Κίνα ανοίγει κάθε δέκα ώρες το FBI. Πώς παίζεται το υπόγειο παιχνίδι.

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι θύματα κινέζικης κλοπής τέτοιων διαστάσεων που αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ιστορία της ανθρωπότητας, ακούγεται να λέει ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray στο παραπάνω βίντεο.

Η κατασκοπία υποτίθεται ότι γίνεται μυστικά ενώ οι αμερικανοί στο παρελθόν ήταν πολύ προσεκτικοί όταν μιλούσαν γι’ αυτά τα θέματα. Οχι πια. Ο Mike Pompeo μπήκε μπροστά κατηγορώντας το Πεκίνο για μια νέα εποχή κατασκοπίας που οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο πολύτιμες στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά και προσοδοφόρα εμπορικά μυστικά.

Ο James Lewis, ειδικός σε θέματα ασφαλείας που έχει περάσει στον παρελθόν από κυβερνητικές θέσεις υπολόγισε ότι η κινεζική κατασκοπεία έχει κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια 600 δισ. δολάρια. Εχει καταρτίσει μια εντυπωσιακή λίστα που εκτιμά ότι εκλάπει, από μυστικά για δοκιμές πυρηνικών και σχέδια για το F-35 έως λεπτομέρειες για μηχανές αεροσκαφών και γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους καλαμποκιού.

Η κυβέρνηση Τραμπ έκλεισε το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, την ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι ήταν κέντρο κατασκοπείας, ενώ το FBI ανοίγει ένα φάκελο αντικατασκοπίας που αφορά την Κίνα κάθε δέκα ώρες! Όπως υποστηρίζεται μάλιστα από τις 5.000 ενεργές τέτοιες υποθέσεις, σχεδόν οι μισές αφορούν το Πεκίνο. Σήμερα μάλιστα, η Κίνα προσπαθεί να αποσπάσει μυστικά από φαρμακευτικές εταιρείες και πανεπιστήμια αναφορικά με έρευνες που αφορούν την Covid-19.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να στρατολογήσει πράκτορες, ακόμα και μέσω διαδικτύου. Το τελευταίο χρησιμοποιείται και για άμεση κατασκοπεία, όπως έδειξε, για παράδειγμα, η κλοπή το 2015 τεράστιας ποσότητας δεδομένων από την δημόσια υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού των ΗΠΑ.

Όπως βέβαια γνωρίζουμε και από την υπόθεση του Edward Snowden, οι ΗΠΑ δεν πάνε πίσω στις κατασκοπευτικές προσπάθειες. Αλλωστε η ίδια η Κίνα στο πέρασμα των αιώνων έπεσε θύμα κατασκοπίας: μετάξι, πορσελάνη, τσάι…

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v